Fyra sovplatser utökas till åtta

I nuläget finns det fyra sovplatser på akutboendet på Strandvägen i Motala. Men framöver kommer det att tillkomma ytterligare fyra sovplatser.

Socialnämnden. Idag finns det fyra sovplatser på akutboendet i Motala. Men framöver kommer ytterligare fyra sovplatser att finnas på en annan adress, berättar Anne-Lie Liljedahl, ordförande för socialnämnden i Motala.

Socialnämnden. Idag finns det fyra sovplatser på akutboendet i Motala. Men framöver kommer ytterligare fyra sovplatser att finnas på en annan adress, berättar Anne-Lie Liljedahl, ordförande för socialnämnden i Motala.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-08-17 18:00

I mitten av juni godkände socialnämnden förslaget om upphandling av ytterligare fyra nya akuta sovplatser. Men på vilken adress de nya sovplatserna kommer att finnas är ännu inte bestämt. Klart är däremot att personal från Stadsmissionen kommer fortsätta ansvara för in- och utsläpp på Strandvägens akutboende.

– Vem som helst kan tappa fotfästet i livet och bli hemlös. Men det är viktigt att veta att samhället finns som stöd, säger Anne-Lie Liljedahl (S), ordförande för socialnämnden i Motala.

Hon berättar att Motala kommun under hösten kommer att inleda ett samarbete med den ideella föreningen RIA i Motala, en förening som bedriver socialt arbete på kristen grund. Motala kommun kommer att skriva ett idéburet offentligt partnerskap, IOP-avtal med RIA. Ett avtal som kommer att utformas efter semestern. Men enligt Anne-Lie Liljedahl, kommer en av punkterna vara att RIA ska fungera som en uppsökande verksamhet på stan.

– RIA har ett stort nätverk med människor och många volontärer. De har stor erfarenhet av att hjälpa människor och det vill vi använda oss av, säger Anne-Lie Liljedahl.

Utöver det kommer RIA även att stå för matservering och sociala aktiviteter.

Och precis som socialchefen Per-Olof Andersson, lyfter Anne-Lie Liljedahl fram vikten av att arbeta med missbruksproblematik på hemmaplan.

– Vi har gått från externa och långa placeringar på behandlingshem till att numera jobba så mycket som möjligt på hemmaplan. Det känns bra och hållbart. Plus att vi då återanvänder pengarna i kommunen, säger hon.

Anne-Lie Liljedahl hoppas också att deras nya arbetssätt känns bra för de som får stöd och hjälp i hemkommunen. Och att de tack vare hjälp på hemmaplan, fortfarande kan hålla kontakt med sin familj och sitt umgänge.

Anne-Lie Liljedahl berättar också att ett nytt förslag, ”Tak-över-huvet-garantin”, diskuteras i socialnämnden och väntar på ett förslag från verksamheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!