Från speedintervju på Motalaföretaget till verkstadsutbildning

Tre kvinnor och en man valdes ut efter speedintervjuerna. Om några månader ska de vara klara CNC-operatörer. För Bröderna Carlsson AB ska deras utbildning ge Motalaföretaget chans till ny kompetens.

Pierre Joupperi och Rose-Marie Falkenstedt är två av fyra som just nu går sin utbildning till CNC-operatörer på Montico i Mjölby i ett samverkansprojekt med Motalaföretaget Bröderna Carlsson AB.

Pierre Joupperi och Rose-Marie Falkenstedt är två av fyra som just nu går sin utbildning till CNC-operatörer på Montico i Mjölby i ett samverkansprojekt med Motalaföretaget Bröderna Carlsson AB.

Foto: Lillian Andersson

Motala2025-03-02 17:00

Nyheten i korthet

  • Fyra personer utbildas till CNC-operatörer på Montico i Mjölby, efter att ha valts ut av Bröderna Carlsson AB i Motala. Utbildningen är en del av ett projekt för att ge företaget ny kompetens.
  • Utbildningen inkluderar teori och praktiskt arbete med höga kvalitetskrav.
  • Trots att det inte finns fast garanti för anställning efter utbildningen, ser både företaget och eleverna positivt på framtiden. Efterfrågan på utbildade CNC-operatörer är stor.

CNC innebär att verkstadsmaskinerna styrs via dator. Och det är med uppslagna datorer och ritningar framför sig som Linn Zakrisson och Erica Widström nu sitter.

– Vi gör program för delar som vi ska tillverka i CNC-maskinen, förklarar Widström.

Ihop med Pierre Joupperi och Rose-Marie Falkenstedt blev de utvalda vid speedintervjuer på Bröderna Carlsson i Motala i september. Sedan dess går de utbildning till CNC-operatörer på Montico i Mjölby.

– Vi gör 18 veckor grund först. Då läser man i princip all teori och jobbar i de manuella maskinerna, säger platschef Kristina Aronsson och förklarar att efter att eleverna fått godkänt går de vidare mot CNC eller svetsning. Sedan går utbildning stegvis framåt. 

undefined
Victor Carlsson, vd på Bröderna Carlsson, var tillsammans med Mikael Carlberg, HR-ansvarig, och träffade Linn Zakrisson, Erica Widström och de andra två som valdes ut vid speedintervjuerna i höstas. Ett bra sätt att både se hur det går för eleverna men också skapa sig en bild av utbildningen på Montico.

Just den här dagen är vd Victor Carlsson och HR-ansvarige Mikael Carlberg från företaget på besök. Och samtidigt som alla andra elever jobbar vidare vid datorer och maskiner slår sig Motalagänget ner runt fikabordet. 

– Vi har fantastiskt mycket att göra, börjar Victor Carlsson och berättar att de har ordrar som sträcker sig lång tid framöver.

Flera nya maskiner har köpts in och installeras nu. Maskiner där de vill ha så många arbetstimmars produktion som möjligt. När eleverna hör vad som är på gång kommer frågor om arbetstider och hur villiga företaget är för olika lösningar.

– Vi försöker vara så flexibla vi kan. Men som nyanställd är det dagtid som gäller. Det vi håller på med är avancerat och det tar tid att komma in i det, säger han och berättar att de har nyanställda från andra företag som kört samma typer av maskiner i många år men som ändå har en lång inkörstid.

Runt bordet fortsätter samtalet om mätteknik, olika material och hur materialen är att köra i maskinerna. Någon frågar om det går att få några bitar att få provköra i, vilket Carlsson lovar att kolla på.

– Hur är utbildningen, undrar han.

– Vi har väldigt kompetenta lärare, säger Joupperi.

– Det känns tryggt när man väl står vid maskinen. Det är inte som att man kastas in i något, säger Falkenstedt.

Tillbaka ute i maskinhallen kommer frågan om utbildning är som de väntat sig.

– Jag hade förväntat mig mer CNC tidigare, men nu har vi kommit till det och det är spännande, säger Joupperi.

– På sätt och vis är det skönt att vi fick jobba i de manuella maskinerna så mycket. Då förstår man bättre vad som händer där inne, säger Falkenstedt och pekar mot fönsterrutan i den datorstyrda CNC-maskinen.

undefined
"Vi jobbar med simulator först och ser till att alla klarar det innan de får gå till de riktiga CNC-maskinerna" berättar Farah Khalaf (mitten), lärare och tillägger att han ställer höga krav . Något som uppskattas av Victor Carlsson, Bröderna Carlsson AB. Kristina Aronsson, platschef Montico, berättar att alla som klarat utbildningen de senaste halvåret har gått direkt ut i jobb.

På Montico hade de under 2024 kört 14 så kallade rekyrteringsutbildningar, det vill säga i samverkan med företag i behov av personal och arbetsförmedlingen. Intresset var stort när Bröderna Carlsson valde modellen. Av drygt 70 intresserade gick 15 till intervju och nu är det fyra kvar, som alla hoppas på ett jobb hemma i Motala. Men även om företaget är med i projektet utlovas inte full garanti för jobb.

Aronsson förklarar att ofta väljs fler ut än vad som är troligt behov. Det händer att någon får jobb eller slutar av annat skäl eller att företaget inte kan säga exakt hur många de behöver. Men risken att de som klarar utbildningen blir arbetslösa ser hon inte.

– Om de här fyra inte får jobb hos Bröderna Carlsson finns det andra företag som rycker i dem, säger hon och tillägger att efterfrågan på utbildade som kan CNC är stort. 

undefined
Linn Zakrisson och Erica Widström hade teoridag och gjorde ett program, enligt ritningsunderlag, som de senare skulle lägga in i den datorstyrda CNC-maskinen. På frågan om det är svårt svarar de samtidigt "ja".
undefined
Rose-Marie Falkenstedt och Pierre Juopperi ser positivt på att Bröderna Carlsson har mycket framåt. Målet är ju att få jobb där efter utbildning och de vill gärna testköra samma typer av material som företaget använder under utbildningstiden.

Och eleverna själva ser positivt framåt.

– Vi har fått mycket genom att de gett oss den här chansen, säger Zakrisson.

– Något vi är garanterade är utbildningen, säger Widström.

– Det är en bra utbildning att ha i CV:et, säger Falkenstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!