Från köksansvarig – till enhetschef

Motala kommun satsar på nya chefer. Robert Ringman har nyligen avslutat ett skräddarsytt aspirantprogram och tagit klivet från köksansvarig till enhetschef.

Robert Ringman jobbade som köksansvarig på lasarettsköket Västgyllen. Nu är han enhetschef på kostenheten.

Robert Ringman jobbade som köksansvarig på lasarettsköket Västgyllen. Nu är han enhetschef på kostenheten.

Foto: Maria Biamont

Motala2017-04-19 21:15

Hur ska kommunens framtida chefsbehov säkras? Ett sätt är att fånga upp duktiga medarbetare och utveckla olika karriärvägar inom den egna organisationen.

När ansökan till ett nytt aspirantprogram för blivande chefer gick ut var det många som visade intresse. 15 valdes ut och är nu, ett år senare, färdigutbildade. Flera har redan tagit steget fullt ut och blivit chefer, däribland Robert Ringman.

– Jag har alltid tyckt om att leda och styra. Jag vill utveckla mig själv och andra, säger han.

Han har gått från köksansvarig på lasarettsköket Västgyllen till enhetschef på kostenheten. I stället för att stå och röra i grytorna finns han nu på kontoret med ansvar för nära 30 medarbetare och köksverksamheten på flera grund- och gymnasieskolor samt kommunhusets kafé.

En omställning, ja. Men aspirantprogrammet gav en säkerhet som underlättade övergången till det nya. Robert Ringman och de andra deltagarna träffades regelbundet för utbildningspass i bland annat ekonomi, arbetsmiljö, kommunikation och konflikthantering.

Under tiden blev det tydligt vad han var bra på och vad som behövde förbättras.

– Jag fick nya redskap och känner mig tryggare än om jag bara hade sökt jobbet direkt.

Motala kommun utesluter inte att det kan bli en ny utbildningsomgång framöver.

– Dels för att vi har en stor generationsväxling där många chefer går i pension, dels för att det är en större omsättning på chefer i dag än tidigare, säger Eva Soame, HR-strateg på Motala kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!