Carola Donato, född och uppvuxen i Motala, gick sedan på sitt första yogapass år 2004 och insåg då att det var något för henne, inte minst för att hon då var mitt uppe i krävande tentor under sin sjukgymnastutbildning och hon upptäckte att hjärnan fick vila med yoga.
Efter sjukgymnastexamen blev det flytt till Bahamas och Carolas egna yogaövningar växte till att hon där ledde grupper. Växte gjorde också hennes insikt om att hon borde gå en instruktörskurs och det ledde till utbildning i ämnet och resa till USA. Sedermera på Bahamas kände Carola att hon växte mer och mer in i rollen att leda yogaövningar. På dessa pass, som bestod av yoga och även sjukgymnastik, dök det emellanåt upp många kändisar av rätt hög kaliber.
– Stressen finns hos alla samhällsklasser. Vi ska hela tiden hinna med att göra en massa saker. Är du kändis, har miljoner på banken, så tampas du ändå med samma problem inuti dig själv, säger Carola.
"Gillar att bli lite svettig"
Efter flytt tillbaka till Sverige kände Carola att hon ville fortsätta med yoga hemma i Motala. Hon gick då en 200-timmars instruktörsutbildning i Vinyasa yoga på Bali. Hon förklarar att den formen av yoga passade henne väldigt bra.
– Den består av långa flöden och så gillar jag att bli lite svettig när jag yogar.
Väl hemma i Motala började Carola köra yogapass ihop med verksamheten på hennes make Marios gym. Det blev så småningom mer och mer. År 2013 pratade hon ihop sig med Marie Ziemke Larsson som hade kontaktat Carola för att Marie letade efter någon som kunde hålla i SUP (Stand Up Paddleboard) yoga i Varamon på deras brädor. För att bredda verksamheten togs kontakt med ytterligare två instruktörer.
– Vid en yogadag träffade jag de andra. Det är bra att kunna samlas på ett ställe och ha verksamheten där och nu är vi här. Ett bra ställe med bra tillgänglighet och fina parkeringsmöjligheter.
Vill få bort flumstämpeln
Här är alltså Yogahem och studion består av fyra instruktörer: Marie Ziemke Larsson, Elisabeth Helander, Lisbeth Richardsson och så Carola Donato. Man har öppet i princip alla dagar i veckan utom fredag och lördag. Maximalt 24 deltagare per pass och ett pass är i snitt 60 minuter.
Carola förklarar att yoga inte har med fysiska förutsättningar att göra. Det handlar helt enkelt om att göra det bästa möjliga med det man har. Det passar alla och handlar om att träna hjärnan på att ta det lugnt.
– Vi har alla ett lugn inom oss. Det gäller att lära sig komma åt det lugnet. Andningen är en central del i yoga. Mellan in- och utandning finns en paus och att efter ett pass ligga ner och upptäcka den pausen.
Carola är medveten om att det finns en flumstämpel som är behäftat med yoga. Men som hon uttrycker det:
– Det är en stämpel som vi vill få bort. Det är inte så komplicerat. Kan du tänka, kan du andas, så kan du också utöva yoga.
Varför finns det olika positioner i yoga?
– Det är helt enkelt till för att fokusera tankarna. De olika positionerna är en inkörningsport. De fysiska övningarna är ett sätt att nå fram till att lugna ner hjärnan.
Man talar idag mycket om utbrändhet. Hur ser du på yogans roll där?
– Jag anser att min roll som yogalärare är att hjälpa människor till att stanna upp i livskarusellen, få ett andrum, ett utrymme, även om det bara handlar om korta glimtar av det på ett yogapass. Dessa små stunder av utrymmen kan ge egen insikt om hur man mår och det är första steget till att ändra på något som inte är hälsosamt. Jag tycker inte att man ska införa yoga som ett verktyg till en grupp av människor där kanske inte ens hälften är redo för det. Om man säger "du måste yoga för att ta dig ur din utbrändhet" då blir ju det ett tvång i sig. Man kan inte skynda på yoga eller tvinga in det i någons liv.
Hjälper inte direkt
Carola berättar att hon haft deltagare som varit hos läkare som har rekommenderat yoga för stressrelaterade symptom.
– Men jag kan inte påstå att yoga hjälper vid första tillfället, utan man måste ge det en chans och fortsätta träna för att bli bra på det, precis som man måste göra med allting annat. Tyvärr finns det inga "quick-fix", inte ens med hjälp av yoga. För att yoga ska hjälpa så kräver det att du är intresserad av det och bibehåller en regelbunden träning.
Går då allt att bota med yoga?
– Nej. Det anser jag inte. Men allt kan kännas bättre med en stark mental hälsa och du kan stärka din mentala hälsa med yoga. Ibland måste man ta till traditionell medicin men yogans tankesätt kan vara ett komplement som gör situationen lättare att handskas med, säger Carola och avslutar:
– Yoga är att stilla sinnets rörelser. Man får helt enkelt inte låta yttre omständigheter ta makten över den mentala hälsan.