Jättelokan är den invasiva art som ställer till störst problem i Motala. Den engagerar eftersom den inte bara är dålig för floran, utan också giftig för människor. Vätskan i plantan kan ge svåra brännsår.
Kommunen jobbar hårt varje sommar med bekämpning av arten. Vi har pratat med Tilda Lindkvist, projektanställd kommunekolog, för att kolla läget.
Hur har sommaren varit?
– Det är liknande som tidigare år. Gällande jättelokan har vi fortsatt ett stort problemområde vid betesmarken i Charlottenborg.
Hur har bekämpningen gått?
– Bra. Nytt för i år är att vi börjat med rotkapning - alltså att vi gräver upp plantan med roten. Det är en säker metod, men tyvärr ganska tidskrävande, så vi har inte kunnat göra det överallt. På de stora områdena har vi fortsatt med hetvattenbekämpning och att knipsa. Problemet med den metoden är att de blommar igen nästa år.
Hur går bekämpningen på längre sikt?
– På de mindre bestånden kan man se en tydlig minskning. Och att det inte sprider sig. Det är ju också där vi prioriterat insatser. På de större bestånden är det svårare eftersom det redan är så mycket.
Finns det något annat nytt att berätta?
– Det kommer troligtvis upp fler arter på EU:s lista (över främmande och invasiva växtarter) de närmsta åren. Några som finns i Motala som är uppe för diskussion just nu är parkslide, kanadensisk gullris och blomsterlupin. Vi kommer troligtvis snart få nya direktiv för hur vi ska hantera dem.