Solidariskt Motala införde med hjälp av statsbidrag en sänkning av avgiften på kulturskolan från 675 kronor till 200 kronor. Dessutom togs instrumenthyran bort. Men redan när avgiften sänktes 2018 fanns diskussioner om hur det skulle finansieras när statsbidraget försvann. Nu är extrapengarna borta och med tanke på kommunens tuffa ekonomiska läge och bildningsnämndens underskott på 19 miljoner kronor vill Alliansen återinföra avgiften på 675 kronor samt instrumenthyra.
Från tjänstemannahåll har man protesterat. Kulturskolechefen Christine Rishaug Hellman sa i en intervju inför bildningsnämndens beslut så här:
– Om förslaget går igenom så blir det katastrofala följder. I vissa familjer och områden kommer möjligheten att fortsätta hos oss vara minimal. Det gör ont i mitt hjärta att vi har barn som funnit glädjen hos oss som nu inte kommer att kunna fortsätta.
En oenig bildningsnämnd röstade dock igenom förslaget och även i kommunstyrelsen fick Alliansen stöd av SD för att kunna gå vidare med det till fullmäktige. Där väntas ett avgörande den 11 december.
– Vi vill inte att avgiften höjs. Vi menar att kulturskolan är både identitetsskapande och integrationsskapande, säger oppositionens Elias Georges (S).
Tjänstgörande ks-ordförande, Kenneth Söderman (L), håller med om beskrivningen av kulturskolan, men menar att höjningen ändå är nödvändig. Han hänvisar till att kommunen också gjort en kartläggning av kulturskoleavgifter runt om i landet och då menar Alliansen att 675 kronor är en rimlig avgift.
Omvärldsspaningen visar att år 2017 var medelvärdet i landet på terminsavgiften 625 kronor. Mellan 1997 och 2011 höjde många kommunen avgifterna, men från 2011 vände det och fler och fler kommuner har då sänkt sina avgifter. I 14 svenska kommuner är kulturskolan helt gratis. Samtidigt kan siffrorna jämföras med de dyraste kommunerna (2017) vilket var Danderyd och Täby med cirka 1700 kronor.
I bildningsnämnden försökte Alliansen att mildra effekterna av avgiftshöjningen genom att införa ett stipendium för familjer som skulle ha svårt att betala. Men en enig opposition röstade ner det förslaget. Nu öppnar Kenneth Söderman för ett nytt försök.
– Vi får återkomma med det, men det är inte alls omöjligt att vi försöker att hitta en annan lösning. Det kan bli så, säger han.