I januari vittnade personal, fack och anhöriga om omfattande brister vid Attendos nya äldreboende Nämndemansgatan. Även Inspektionen för vård och omsorg, IVO, fick in anmälningar. Då förklarades bristerna som inkörningsproblem och åtgärder skulle vidtas. Men fortfarande kommer rapporter om problem.
Under våren får kommunen in klagomål om bland annat: "Dålig variation av mat. Maten räcker inte till", "Bra personal trots förutsättningar de arbetar efter" och "Vill byta boende trivs inte på boendet".
Matkritik
Kommunen har agerat om maten. I ett formellt klagomål ställs krav om minst två rätter att välja på. Annars är det avtalsbrott, menar man. Men några andra synpunkter om maten har de inte. Det har dock Vårdförbundet och en anställd vi talat med.
– Maten ska vara näringsmässigt riktig, men vi hör synpunkter på att den inte är god och att det ibland är för lite, säger Susanne Augustsson på facket.
Tidigare fanns en kock på boendet, men nu berättar den anställda att de ska värma halvfabrikat och komplettera med att koka ris, pasta eller potatis.
– Vi är två personer per avdelning och vi ska hinna hjälpa de äldre, ha aktiviteter och göra mat. Det går om du är en bläckfisk, säger denna och tillbakavisar Attendos uppgift till kommunen om att det finns extra tid för matlagning.
Attendo skriver till kommunen att de ska införa ansvariga som sköter matlagning och inköp. I dag menar den anställda att saker som står på matsedeln kan saknas. Då får man improvisera.
– En del flyttar runt rätterna så att man kan laga något ändå. Andra byter ut tillbehören. Det kan bli makaroner till den kokta torsken istället. Men bara för att man är äldre vill man inte äta vad som helst, säger denna.
Bemanningen
I synpunkter som kommit till kommunen uppges att boendet är underbemannat. Kommunen har därför begärt in scheman.
– Men det är Attendo som har ansvaret att se till att de har den bemanning som krävs, säger biträdande socialdirektör Theres Sandstedt Johanson.
Den anställda vi talat med menar dock att det finns problem efter att vissa inte fått förlängt och att det saknas vikarier. Då beordras ordinarie in eller så går man kort.
Hur mycket jobbar du utöver ditt schema?
– Det är varje vecka. Man är på jobbet från tidig morgon till långt in på kvällen, säger hon.
Hur fungerar det?
– Det fungerar inte. Man blir ett vrak, men man gör det för pensionärerna och kollegorna. Men jag har tidigare sökt annat jobb.
Fackförbundet Kommunal bekräftar att de är inkopplade och konstaterar att det varit personalomsättning.
– Det är inte bra att det varit så, säger ombudsman Sebastian Blomdahl som i övrigt är fåordig för att inte påverka det pågående arbetet med företaget.
Sjuksköterskeläget
Några som däremot har synpunkter är Vårdförbundet, framför allt om den ansträngda sjuksköterskesituationen. Initialt skulle Attendo köpa tjänster av kommunen, men mycket var oklart, personalen var inte informerad och situationen blev rörig med många olika sköterskor.
– Attendo har egen personal nu, men det är mycket som lagts på sjuksköterskorna. De har en legitimation som riskeras. Därför slutar folk. De är inte säkra på att kunna leva upp till kraven för att klara legitimationen, säger Susanne Augustsson.
Tjänsterna är i dagsläget besatta, men Susanne Augustsson säger ändå:
– Jag är riktigt orolig. Det är väldigt mycket som de behöver jobba med.
Vårdförbundet har gjort en skrivelse till Attendo om bristerna. Om läget inte förbättras kan de gå vidare till Arbetsmiljöverket.
– Vi har haft en dialog med den nya chefen och vi har fått väldigt bra svar. Det känns som att man lyssnar och vill förändra. Det kan bli bra så småningom, men det är en väldigt lång resa dit och frågan är hur de ska säkerställa vården så länge. Det får inte hända något allvarligt. Och kommunen måste ta sitt ansvar under tiden, säger Susanne Augustsson.
Vad gäller sjuksköterskorna skriver kommunen att de "ser allvarligt på att sjuksköterskebemanningen inte är optimal".
– Vi säger inte hur många sjuksköterskor som de ska ha, men de ska ha en bemanning som säkerställer att de boende får de insatser som de behöver, säger Theres Sandstedt Johanson.
Avvikelser
Både kommunen och Vårdförbundet har reagerat på att det, enligt dem, varit ett stort antal anmälningar om avvikelser.
– Vi har uppmanat dem att anmäla sig själva till IVO, säger hon.
Även den anställda vi talat med menar att det varit mycket avvikelser, men säger att de uppmanats att anmäla.
– Det blir många, exempelvis att man inte signerat medicinlistor. Men det har blivit bättre, säger hon.
Har de äldre påverkats?
– De kanske inte alltid fått den medicin som de behöver. Det har missats ganska mycket.
Arbetet framåt
Susanne Augustsson menar ändå att allt ansvar inte är Attendos.
– Varken de eller kommunen gjorde vad de skulle inför starten. De äldre flyttade in samtidigt som det kom ny personal, lokalerna var inte klara och det saknades rutiner. Tyvärr är mycket ännu inte löst, säger hon.
Theres Sandstedt Johanson säger att de haft en löpande dialog före, under och efter starten.
– Men saker kan ju alltid bli bättre, säger hon.
Susanne Augustsson menar dock att det började redan i kommunens upphandling. Hon anser att den innehåller otydligheter som öppnar för tolkningar.
– Det finns kryphål. Om avtalet säger att man ska ha minst en personal, men behovet är tre då kan Attendo välja att bara ha två och ändå säga att de gör mer än vad avtalet kräver. Jag tror att kommunen varit lite blåögda, säger hon.
Också denna kritik menar Theres Sandstedt Johanson är svår att kommentera eftersom den är generellt hållen, men hon påpekar att det inte är första gången som man upphandlar ett boende.
– Sedan finns det alltid någon form av tolkningsutrymme i ett så omfattande avtal, säger hon.
Susanne Augustsson efterlyser tätare återkoppling med företaget, det har blivit bättre men önskar att kommunen också pratar med personal och fackförbund. Från kommunens sida menar man att de har löpande uppföljning liksom avstämningar med facken.
– Och vi har gjort ett klagomål vilket är vårt sätt att tala om att vi bedömer är att de brister utifrån avtalet och att vi vill se åtgärder, säger Theres Sandstedt Johanson.
Vad som händer framöver beror på vilka svar kommunen får till uppföljningen i september.
Kan ni avbryta avtalet?
– Det finns olika möjligheter, men det är ytterst ett nämndbeslut i så fall, säger Theres Sandstedt Johanson.