Fortsatt frånvaro i kommunens kök

Måltidsverksamheten i Motala kommun har haft en stor sjukfrånvaro och fortfarande är verksamheten sårbar och har reservplaner om sjukskrivningarna fortsätter.

Den tredje vågen har drabbat Måltidsverksamheten i kommunen hårt med sjukfrånvaro. Tomas Hemmingsson är verksamhetschef.

Den tredje vågen har drabbat Måltidsverksamheten i kommunen hårt med sjukfrånvaro. Tomas Hemmingsson är verksamhetschef.

Foto: Henrik Wising/privat

Motala2021-04-27 09:30

Förra veckan var nära 30 personer borta på grund av sjukdom, karantän eller för att de vabbade, enligt Tomas Hemmingsson, verksamhetschef för Måltidsverksamheten. Totalt arbetar 160 personer inom verksamhetens 57 olika kök. Det här innebar att vissa enheter fick gå ner i antalet serverade rätter och tog även hjälp av engångstallrikar.

Frånvaron fortsätter även denna vecka och under måndagen var 20 personer borta från sina jobb.

Hur hanterar ni frånvaron?

– Vi tar det från dag till dag och har möten i ledningsgruppen. Det är de stora enheterna först och främst man flyttar runt personal ifrån och blir vi tvungna så gör vi åtgärder och serverar en rätt och förenklar i verksamheterna. Det är framför allt de större skolorna och gymnasieskolorna som tar till de här åtgärderna, säger Tomas Hemmingsson.

Är det en utmanande situation?

– Ja, vi är nog inne i en lite värre period nu, den tredje vågen, än vad vi haft tidigare när det gäller frånvaro. 

Känner du oro framåt?

– Man har landat i något lustigt, nytt normalläge. Jag är inte så orolig men skulle det bli värre har vi planer på att köra portionspackad mat från lasarettsköket till de mindre enheterna.

Finns det risk för att barnen får smörgås och yoghurt?

– Det ska mycket till att vi går dit, det kan jag inte se. Men det kan bli att vi inte står och lagar avancerade maträtter utan får ta till enklare alternativ som hel- eller halvfabrikat. Sådant har vi hemma ifall det skulle krisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!