Bygglov har sökts för nybyggnation av en förskola dimensionerad för 84 barn fördelade på fyra avdelningar. Inom fastigheten redovisas i ansökan även bilparkering, cykelparkering samt yta för lastning och lossning.
Plan- och byggenheten föreslår nu att ansökan om bygglov ska avslås. Anledningen är att friyta för lek och utevistelse inte uppfyller plan- och bygglagens krav på storlek. Boverkets allmänna råd anger att 40 kvadratmeter per barn i förskola är ett rimligt mått på friyta. Motala kommuns eget ramprogram för om- och nybyggnation av förskolor har riktlinjer och nyckeltal för ytbehov. Nyckeltalen anger 35-40 kvadratmeter per barn utomhus.
Tjänstemannauträkningar visar att det inom den aktuella fastigheten finns 1685 kvadratmeter friyta, vilket blir 20 kvadratmeter per barn.
Enheten Gata och park har fått yttrat sig i ärendet och har framfört synpunkt om att tillräcklig parkering behöver tillgodoses inom den aktuella fastigheten eftersom Klockarevägen redan har en kraftig parkeringsbelastning. Plan- och byggenheten bedömer dock att ytor för lastning och lossning samt parkering kan godtas även om det redovisade antalet parkeringsplatser understiger kommunens riktlinjer för parkering.
Per Uppman, vd för Kunskapsförskolan, är inte överens med Plan- och byggenheten när det gäller huruvida de har tillräcklig friyta.
– Vi tycker att vi uppfyller kraven, säger han.
Kunskapsförskolan har lämnat in sina synpunkter och har mejlat en förklaring till oss:
"Enligt 8 kap. 9 § Plan- och bygglagen, för att en friyta ska kunna användas av barn och personal i förskolan utan hinder behöver den ligga i direkt anslutning till byggnaden. I det inskickade bygglovet har grindar föreslagits i direkt anslutning till en stor park som ligger i direkt anslutning. För att ta sig ut till parken behöver barnen och personalen varken korsa gator, vägar eller cykelstråk", skriver han.
Per Uppman anser att angivna mått för friytor är rekommendationer och att specifika mått inte anges i plan- och bygglagen.
Han påpekar att kommunen har behov av nya förskoleplatser och att de hoppas att samhällsbyggnadsnämnden tar beslut som baserar sig på detta när ärendet i september ska upp till beslut.
I nuläget kommer de inte att göra något mera än att avvakta beslut från samhällsbyggnadsnämnden.
– Vi hoppas på nämnden, säger han.