– Tredjepartcertefieringen är ganska tidskrävande och dyr. Vi ser att nyttan kanske inte väger upp kostnaden, säger Fredrik Feldt, förvaltningschef.
Att vara KRAV-certifierad kostar ungefär 100 000 om året. Även om certifieringen skulle tas bort så ska kommunen fortsätta att jobba vidare med hållbarhetsmålen, fortsätta handla ekologiskt och närodlat, uppger Fredrik Feldt.
Köken har idag en miljöpolicy.
– Den är skriven på ett sånt sätt att den styr väldigt mycket mot kravcertifieringen. Den är väldigt detaljerad. Vi tänker en uppdaterad policy som tar ett större grepp.
Är det ett problem att den är så detaljerad?
– En policy kanske ska vara mer rikstingspekande och inte detaljstyrande. Vi tycker att nämnden kan ställa kraven på verksamheten och att vi kan redovisa till nämnden.
Att ta bort KRAV-märkningen delar politikerna i tekniska servicenämnden.
– Vi får se vad man skriver fram. Men jag har inget genuint motstånd mot om det blir på det viset. Det ska inte påverka hur vi ska upphandla ekologisk mat framöver. Det är mera ifall vi ska vara certifierade eller ej, säger Bengt-Åke Karlsson (C) ordförande i tekniska servicenämnden.
Mats Johannesson (MP) är däremot starkt kritisk.
– Vi har varit KRAV-certifierade sen 2013 och det har inneburit en ökad medvetenhet om matens koppling till klimatet. Vi menar att det är en kvalitetshöjning att ha certifieringen.
Förslaget kommer att presenteras på majnämnden.