Förslaget: Så kan politikernas arvoden bli efter valet

Någon ordförande färre, några ordförande med högre lön. Men samma nämndorganisation som i dag. Det är förslaget till politisk organisation efter valet.

Politikerna har tagit fram ett nytt förslag till hur arvodena ska se ut efter valet.

Politikerna har tagit fram ett nytt förslag till hur arvodena ska se ut efter valet.

Foto: MVT Arkiv

Motala2022-05-03 06:00

En tillfällig arvodesberedning har tagit fram ett förslag om hur den politiska organisationen ska se ut efter valet. Alla partier utom V är överens om att man vill behålla samma nämndorganisation som finns i dag med kommunstyrelse, socialnämnd, bildningsnämnd, samhällsbyggnadsnämnd, teknisk servicenämnd, valnämnd samt va-nämnd och överförmyndarnämnd. V ville hellre slå ihop tekniska och samhällsbyggnadsnämnden samt införa en jävsnämnd.

– Vi tycker att det är bra att behålla den nuvarande organisationen så att den får tid att sätta sig ordentligt, säger kommunalråd Mark Henriksson (M).

Från början fanns ett motförslag från C, V, KD, SD och MP om att inrätta en särskild nämnd för kultur-, idrotts- och fritidsfrågor. Där valde man dock att gå vidare med upplägget från S, M och L om att ha de frågorna i ett utskott under bildningsnämnden samt höja arvodet för utskottets ordförande eftersom man då också flyttade frågor om exempelvis föreningsbidrag till utskottet.

– Förslaget är då att utskottet får ett utökat ansvarsområde och då är det också rimligt att ordföranden där får ett 40-procentigt arvode, säger Mark Henriksson och förklarar att denne då inte längre får ersättning per sammanträde som tidigare.

Även andra arvoden föreslås ändras. Om en och samma politiker blir ordförande för både tekniska servicenämnden och va-nämnden kan man spara in ett ordförandearvode. En besparing blir det också om arvodet till fullmäktiges ordförande sänks. Däremot vill man höja arvodet för kommunstyrelsens ordförande och socialnämndens ordförande med fem procent. Det skulle innebära ett nytt arvode på 65 065 kronor respektive 52 550 kronor.

Är det här en rimlig lön för ett kommunalråd?

– Ja. Vissa tyckte att det skulle vara högre. Nu ligger vi ändå lägre än flera andra jämförbara kommuner och lägre än exempelvis Mjölby, säger beredningens ordförande Nils-Ingvar Graan (KD).

De nya arvodena skulle totalt innebära en ökning av kommunens kostnader för politikerna med 300 000 kronor om året. Med sociala avgifter inräknat handlar det om 430 000 kronor.

I förslaget ingår också en skrivelse om att oppositionsrådet ska hålla kontakt med och sprida information till samtliga oppositionspartier, något som varit ett diskussionsämne under mandatperioden sedan S inte velat kommunicera med SD.

Fullmäktige tar slutligt beslut om förslaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!