Förslaget: Inför sovmorgon i skolan

Låt barnen få sovmorgon. Då skulle skolbussarna och kollektivtrafiken användas mer effektivt. Förslaget från en M-politiker får stöd av bildningsnämnden som nu vill att Östgötatrafiken kommer med förslag på sådana lösningar.

Nu vill kommunen titta på möjligheten att senarelägga skolstarten på morgnarna. Ett skäl är samhällsekonomi, men också att hjälpa trötta elever.

Nu vill kommunen titta på möjligheten att senarelägga skolstarten på morgnarna. Ett skäl är samhällsekonomi, men också att hjälpa trötta elever.

Foto: JESSICA GOW / TT

Motala2018-05-05 07:00

I morgonrusningen trängs arbetspendlare, skolelever och färdtjänstresenärer på bussar, i taxibilar och tåg. När trafiken är som mest intensiv måste Östgötatrafiken sätta in fler och större bussar och tågset. Knappast samhällsekonomiskt menar en moderat politiker, Åke Svensson, som i ett förslag till kommunen pekat på att skolstarten borde flyttas så att bussarna skulle kunna användas mer effektivt. Och förslaget om att ge eleverna sovmorgon får högt betyg av politikerna i bildningsnämnden.

– Det finns pengar att hämta om vi kan samutnyttja resurserna bättre. Man skulle inte behöva lika många bussar igång om resandet spreds ut mer. Dessutom skulle det här kanske möjliggöra att skolbussarna inte är lika fulla utan skulle kunna ta med vanliga resenärer också, men så långt framme är vi inte ännu, säger ordförande Nicklas Rudberg (S).

Åke Svensson föreslog en utredning om senare skolstart, men bildningsnämnden menar att det i deras avtal med Östgötatrafiken finns en möjlighet att titta på frågan. Därför har de beslutat att tydligare stöta på Östgötatrafiken att ta fram ett förslag på hur en senarelagd skolstart skulle kunna se ut och hur mycket elevernas första lektion behöver flyttas.

– Vi vill påtala för dem att den här möjligheten finns och att vi är beredda att titta på att göra en förändring, säger Nicklas Rudberg.

Hur mycket skoldagen skulle förskjutas kan han inte svara på i nuläget, det är en fråga för Östgötatrafiken.

– Det kan ju handla om allt från en timme till tio minuter. Det får man titta på, säger Nicklas Rudberg.

Vad säger eleverna om ett sådant här förslag?

– Det vet vi inte. Men det finns forskning som pekar på att eleverna på i alla fall högstadiet skulle må bättre av att få sova lite längre. Fast det är under förutsättningar att de ändå lägger sig samma tid, säger Nicklas Rudberg och fortsätter:

– Men om vi skjuter på skolstarten innebär ju det att man är kvar längre på eftermiddagen. Blir det mycket kan de ju bli en påverkan även på fritidsaktiviteter.

Det hade också varit möjligt att tidigare skolan. Är det ett alternativ att eleverna börjar vid sju istället?

– Nej. Inte som vi ser det nu, säger Nicklas Rudberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!