Motala kommun kan reglera vad som gäller kring exempelvis grillning, båtkörning och tältning i Varamon genom att ändra i de lokala ordningsföreskrifterna. Efter förra sommarens problematik med parkeringar, skoterkörning och nedskräpning i området har kommunen ansträngt sig för att det till årets säsong ska bli lugnare och säkrare på den populära badstranden. Därför föreslås nu justeringar i regelverket.
– Efter problemet med vattenskotrar som kört inne bland de badande vill vi nu utöka badområdet för att förtydliga så att man inte ska få lov att köra in med båtar och vattenskotrar, säger kommunstyrelsens vice ordförande Kenneth Söderman (L).
Sedan 2012 gäller ett förbud mot båttrafik 200 meter ut från strandlinjen. Det nya förslaget innebär att det utökas till 300 meter från stranden. Kommunen har dock inte själv beslutsrätten i frågan, där är det länsstyrelsen som avgör.
En annan regel som man vill förändra gäller grillning och eldning. Hittills har det inte uppstått några större bränder, men politikerna ser med oro på situationen där besökare grillar i gräset under tallarna.
– Det kan bli riktigt allvarligt, säger oppositionsråd Elias Georges (S).
– I somras löstes det genom att det var eldningsförbud, men vi behöver reglera det här, säger kommunalråd Annelie Almérus (M).
Förslaget är därför att det under perioden 15 maj till 15 september införs eldnings- och grillningsförbud utanför anvisad grillplats. För att förslaget ska få effekt måste dock även området som definieras som badplats utökas på land. Därför föreslås att det ska sträcka sig ända fram till gränsen för de privata fastigheterna.
– Det innebär också att tältning kan förbjudas i det området, säger Elias Georges.
Hur ska man i så fall kontrollera att de här föreslagna reglerna efterlevs?
– Om vi beslutar om de här reglerna och det går igenom så ger det möjlighet till polisen att vidta åtgärder om folk inte följer reglerna, säger Annelie Almérus.
Kommunstyrelsen var enig om att regelverket ska ändras. Frågan ska dock avgöras även av fullmäktige. Det räknar man med ska ske i februari. Slutligen måste dock även länsstyrelsen godkänna förändringarna.
– När de har gått igenom ska det sättas upp nya skyltar och information så att alla vet vad som gäller, säger Annelie Almérus.