Den kommunala vatten- och avloppstaxan i Sverige finansieras genom den avgift som kunderna betalar. Kommunerna tar ut en taxa som täcker kostnaderna för drift och underhåll av ledningsnät, vattenverk, reningsverk och nödvändiga investeringar. Den ska varken gå med vinst eller förlust.
Men för att täcka kostnaderna väntar höjd va-taxa i Motala och Vadstena från årsskiftet.
– Det är det rådande världsläget med stor inflation och kraftigt stigande räntor som är orsaken. Vi har varit förskonade från räntehöjningar sedan 2002 men nu påverkar det även oss. Vi ligger redan på underskott både i Vadstena och Motala. Så hur smärtsamt det än är så måste vi göra de här höjningarna nu, säger Nils-Eric Dålse, ordförande i Motala och Vadstenas gemensamma vatten- och avfallsnämnd.
För en normalstor villa i Motala skulle då va-taxan höjas med 70 kronor i månaden. I Vadstena beräknas höjningen för samma villa bli drygt dubbelt så hög och hamna på 155 kronor. Det skulle innebära att villaägaren i Vadstena skulle få en taxa på 1010 kronor i månaden medan det i Motala hamnar på 725 kronor.
– Även efter höjningen ligger va-taxan i Motala bland de 40 lägsta av kommunerna i landet. Tyvärr är det inte lika lågt i Vadstena. Det beror på att kostnaden slås ut på antalet invånare och det är ju betydligt färre i Vadstena, säger Nils-Eric Dålse.
Det slutliga beslutet om hur mycket va-taxan kommer höjas tas av kommunfullmäktige under hösten.