Åse Högström växte upp i en kreativ miljö i Borensberg. Bägge föräldrarna är keramiker och hennes pappa målar även tavlor.
– Det är flera släktingar som målar och skapar, så den konstnärliga ådran har jag nog ärvt. Som barn ritade jag mycket och jag har alltid haft intresset av att skapa på olika sätt, säger Åse.
Efter gymnasiet utbildade sig Åse inom grafisk formgivning på RMI-Berghs i Stockholm. Eftersom det var en distansutbildning kunde hon samtidigt arbeta vidare som anställd på en reklambyrå. Men Åse kände att hon ville utbilda sig vidare och läste på dekorationsmålarutbildningen i Mjölby.
– Det var väl där som jag kände att mitt intresse för målning blev starkare. Vi fick lära oss att måla marmorering och träådring som jag tyckte var mycket intressant.
2005 flyttade Åse till Askersund. Där öppnade hon sin ateljé och målandet blev mer på allvar. Hon har sedan dess arbetat som dekorationsmålare i sitt företag Zebra Form illusionsmåleri. Namnet kommer ifrån att hon tycker att en zebra ser grafiskt designad ut med sina färger. Ordet form kom med för att Åse uppfattar det som ett väldigt brett ord inom hantverk och konst.
Hon arbetar med många olika tekniker, mest klassisk och modern dekorationsmålning, samt ådring och marmorering. De flesta uppdragen sker hemma hos kunder som önskar en vägg- eller takmålning. Det är ett jobb som kan ta allt från en dag upp till flera veckor beroende på vad som ska göras, allt efter kundens önskemål. Det blir även en del dekorationsmålningar i kyrkor och andra offentliga miljöer.
– Jag vill att väggmålningar inte bara ska höra till historien utan de ska kunna höra till vår tid också.
Åse har gått en slöjdhandledarutbildning och håller även kurser i traditionellt måleri, slöjd och kulturvård för både vuxna och barn. Till våren vill hon utöka sin verksamhet och hålla mer kurser inom målning.
Under åren som Åse varit dekorationsmålare har hon blivit alltmer nyfiken på färgpigment och dess historia.
– Det finns en hel del spännande, och udda sätt, som har använts för att framställa pigment. Det är väldigt stora kontraster mellan hur pigment har kommit till. Det kan vara allt från att man fått fram pigment från vanlig jord som torkats, men människor har även tagit till ganska morbida medel för att nå sina mål.
– Att mala ner egyptiska mumiedelar för att få fram färgpigment är ett sådant exempel. Färgen heter Mumiebrun men 1920 förbjöd den egyptiska regeringen handeln med färgen av etiska skäl.
Många pigment innehåller dessvärre gifter som arsenik och bly. Men Åse vill jobba med giftfria färger som dessutom är hållbara för framtiden.
– När jag fick egna barn blev det extra viktigt att tänka på att leva hållbart och giftfritt på alla områden. Därför är jag intresserad av att hitta färger som är giftfria.
Intresset har lett till att hon nu har skrivit en bok i ämnet. Den heter "Kulturarvsfärger Recept Hållbara, giftfria och traditionella måleritekniker" och innehåller giftfria recept som hon har använt sig av under hela sitt yrkesliv.
– Jag tycker också det är viktigt att vi bevarar de traditionella teknikerna så att de inte glöms bort i alla nya trender.
– Det har tagit mig flera år att sammanställa boken. Jag har just fått hem mitt provexemplar, från bokförlaget, som jag håller på och korrekturläser en sista gång innan tryck. Går allt enligt planerna kommer boken ut innan jul.