– Det var jättebra verksamheter som nominerades, så det känns väldigt fint att vara en i samlingen av det, säger ordförande Josephine Diffner.
Syftet med Östgötapriset, som delas ut av Länsförsäkringar Östgöta, är att hylla och stötta verksamheter som arbetar för ökad trygghet i Östergötland.
– Vi är jätteglada. Det känns så roligt att bli uppmärksammade så här, säger kassören Birgitta Blohm om vinsten.
Motala Kvinnojour är en feministisk och kvinnoseparatistisk förening som verkar mot mäns våld mot kvinnor.
– I och med att det här är ett ideellt engagemang så är det ju någonting som vi har valt med hjärtat. Då känns det extra mycket när vi får vara med om sådana här fantastiska saker, där det synliggörs hur viktig vår verksamhet är, säger Maria Dahl Karlgren, vice ordförande.
Birgitta berättar att den gångna våren har varit ganska intensiv för kvinnojouren.
– Det var ganska tyst på telefonerna direkt när reglerna kring pandemin blev som de blev, men sedan har det eskalerat, säger hon.
– Från början var det inte fler som hörde av sig, men vi vet ju att isolering ökar risken för våld. När de nu har hört av sig så vet ju att det har skett en ökning, fyller Maria i.
Alla gåvor som kvinnojouren får går oavkortat till kvinnor och barn. Det kommer även vinstsumman från Östgötapriset att göra.
– Det behöver inte bara vara i direkta kontakter, utan det kan handla om att vi faktiskt försöker hitta fler kontaktvägar för att nå ut så att kvinnor faktiskt kan se att vi finns.