– Vi är mitt i en pandemi, så vi vet inte hur slutet ser ut. Men efter en kris är det fler våldsutsatta kvinnor som söker stöd, säger Josephine Diffner, ordförande i Motala kvinnojour.
I ett uttalande från Motala kvinnojour beskrivs att 6176 stödinsatser gjorts under det gångna året och att de varit i kontakt med 142 kvinnor. Stödinsatserna är en fördubbling mot föregående år.
– Vi har också haft en ökning av stödsökande kvinnor med 30 %.
Under våren 2020 hade kvinnojouren en informationssatsning, riktad till tjejer och kvinnor som riskerade en ökad isolering under pandemin.
– Om den förhöjda statistiken beror på pandemin eller den ökade informationen, är för tidigt att analysera enligt Josephine.
Hur har pandemin påverkat verksamheten?
– Det är för tidigt att uttala sig om det men vi kan se vissa tecken, bl.a att pandemin används som ett verktyg i våldet. Den används för att isolera, skrämma eller förhala processer.
– Det här är nytt för oss, såväl som pandemin.
– Det blir också extra svårt för kvinnor som måste fly eller lever skyddat, att kunna börja om sitt liv på nya platser i ett nedstängt samhälle.
Josephine beskriver att både ensamhet och isolering är svårt att bryta sig ur när de verksamheter som är ingången till samverkan är stängda, exempelvis Öppna Förskolan.
– Det här ser vi som någonting tydligt för pandemin.
Josephine Diffner beskriver att kvinnojourens verksamhet har fortsatt som vanligt under rådande restriktioner.
– Det är viktigt att vår verksamhet är igång. Det skulle bli förödande konsekvenser annars.
– Vissa delar har fått stå tillbaka, exempelvis "guldkanten", med utflykter för stödsökande kvinnor och deras barn.
Har stödinsatserna sett annorlunda ut?
– Ungefär som vanligt, men de ser ofta olika ut. Det har varit en ökning av stödsamtal på telefon eller digitalt och svårare att genomföra "medföljningar" till exempelvis myndigheter.
Kommer ni kunna möta ett ökat tryck?
– Det är osäkert, det skulle finnas utmaningar i det.
Kvinnojouren har två heltidsanställda och resten av arbetet är ideellt engagemang.
Vad ser du för risker under 2021?
– Ett fortsatt ökat tryck som påverkar hur vi kan möta det behov som finns. Ökningen vi sett kommer med största sannolikhet inte minska, då vi vet att det även ökar när krisen är över.
Josephine beskriver att många kvinnor och tjejer är fast i hemmet med sin förövare.
– Inget är för stort eller smått för att ta kontakt med oss.