Zanna Knutsson är kritisk till Motala kommuns hantering av bombhotet mot Mariebergsskolan. På måndagsmorgonen åkte dottern till skolan. Vid 10-tiden fick Zanna Knutsson ett informationsmejl från bildningsförvaltningen. Då hade skolverksamheten varit igång i ett par timmar.
– Jag önskar att vi hade fått mejlet i söndags eller riktigt tidigt på måndagen, säger hon och fortsätter:
– Det är katastrof. Jag är nog inte den enda som hade hållit mitt barn hemma oavsett om någon anser att det är ett tomt hot eller inte. Jag chansar ju inte, säger hon.
Zanna Knutsson beslutade sig för att åka till Mariebergsskolan och hämta hem sin dotter. Först försökte hon få ut information från polisen, eftersom kommunen skrivit i brevet att "frågor om händelseförlopp och fattade beslut besvaras av polismyndigheten". Väl på skolan upplevde hon att det var svårt att få svar på sina frågor och hon hänvisades till bildningsförvaltningen. Under dagen försökte hon komma i kontakt med tjänstemän där men lyckades inte.
– Om det händer igen, hur ska de göra då? Det här är inte första gången och det är nog inte sista. Det måste ju finnas en plan, säger Zanna Knutsson.
Bildningschef Per-Arne Sterner beklagar om vårdnadshavare upplevt att informationen dröjde men säger att det inte gick att skicka ut den tidigare. Motala kommun upptäckte hotmejlet vid 07.30-tiden på måndagen och var i kontakt med polisen klockan 07.51. Då fattades beslut om att inte utrymma skolan.
– Informationen har kommit ut så fort som möjligt till föräldrarna. Vi har inget färdigt mejl som vi bara kan trycka ut, säger Per-Arne Sterner men tillägger att det vore önskvärt att kommunen inför ett digitalt hjälpmedel som kan upptäcka hotfulla mejl i ett tidigt skede.
Han beklagar också om informationen upplevdes som bristfällig. Brevet innehöll inga kontaktuppgifter till polis eller bildningsförvaltningen men Per-Arne Sterner tycker att kommunen varit "så tillgängliga som vi bara kan".
– Vi la naturligtvis mycket i händerna på polisen, eftersom det var polisen som gjorde bedömningen, men sedan ska vi själva kunna svara på frågor, säger han och avslutar:
– Som förälder är man alltid välkommen att ringa till verksamheten om man vill diskutera och framföra sina personliga åsikter.