Vi har fått en liten förhandsvisning av lokalerna. Lars Pettersson tar emot vid en pulpet som gjorts av en gammal träkoffert. Han förklarar att gästerna kommer att får slå sig ner i någon av sofforna där man i lugn och ro kan ta del av menyn, som man läser på en surfplatta, och få veta var råvarorna kommer ifrån. Menyerna kommer inte vara fasta utan anpassas efter vilka lokala råvaror restaurangen har tillgång till.
– Därefter slussas man till ett uppdukat bord, säger han.
Tidsoptimist
I samband med ombyggnaden av lokalen hoppades han att kunna öppna i slutet av november, men nu blir premiäröppningen den 5 januari istället.
– Tidsoptimism. Jag är nog en tidsoptimist, säger han.
Det var mycket som skulle göras och det tog längre tid än väntat.
– Det är bättre att få det bra innan man öppnar än att slarva till det, säger han.
Restaurangdelen är ljus och har stora glasytor ut mot Drottningplan och Drottninggatan.
Östgötska råvaror
Lokalproducerat och närodlat ska genomsyra hela verksamheten och det har gällt även under uppbyggnaden.
– Vi har köpt virke från Östergötland. Så mycket som möjligt närproducerat är vår grej, säger han.
Lars Pettersson har besökt leverantörer – lantbrukare, jägare och fiskare. Så långt det är möjligt kommer menyerna utgå från råvaror som hämtas från producenter som har sin verksamhet kring Motala och i övriga Östergötland.
– Jag kommer själv åka runt och hämta varorna.
Han vill se hur djur och grödor skötts för att kunna svara på frågor från gästerna.
Vissa produkter såsom salt, kaffe och en del alkoholhaltiga drycker kommer inte kunna hämtas från närområdet.
– Men inom en tre–fyra-årsperiod ska vi kunna ha 80 procent av våra varor närproducerade.
Egen ingång till baren
Bistron och puben har en egen ingång via en specialtillverkad dörr. Där inne är det inredning i rött och brunt. Möblerna är tillverkade för lokalen och ådringsmålade för att få rätt karaktär.
– Vi har tillverkat möblerna själva, säger han.
På restaurangens framsida har Drottningplan tagit form.
– Titta här vad fint de gjort, säger han och med en svepande gest visar han den stenlagda ytan och Klock-Gunnars tidigare fastighet som nu är helrenoverad.
– Vilken utsikt man har härifrån.
Där, framför restaurangen, kommer matmarknader att anordnas. Närproducerade livsmedel ska kunna köpas och restaurangens leverantörer ska kunna visa vad de gör.