Sjöpolisen besökte Motala – gjorde flera kontroller

Var nykter på sjön, annars riskerar du att hamna bakom lås och bom. Det rådet ger Björn Borg, tf lokalpolisområdeschef i Motala.

Sjöpolisen har ett nära samarbete med polisen i Motala och senast en patrull besökte den populära vattenstaden och Vättern var under förra helgen.

Sjöpolisen har ett nära samarbete med polisen i Motala och senast en patrull besökte den populära vattenstaden och Vättern var under förra helgen.

Foto: Johannes Widergren

Motala2023-07-07 14:00

Polisen i Motala har ett fördjupat samarbete med sjöpolisen som genom åren genomfört ett stort antal oanmälda besök vid den populära vattenstaden.

Förra helgen var ett sådant tillfälle.

– Det var en grupp kollegor från område Väst som var här. De utgår från Göteborg och den här gången patrullerade de Vättern, från Motala och norröver i riktning mot Askersund, säger Björn Borg som under några sommarveckor klivit in i rollen som lokalpolisområdeschef i Motala.

Exakt hur många kontroller som gruppen gjorde har Borg inte riktigt klart för sig, men enligt uppgift ska flera förare av vattenskotrar ha blivit stoppade i höjd med Motala och en bit norrut.

– Såvitt jag vet fanns det inget att slå ned på. Det är framförallt förarbevisen som Sjöpolisen efterlyser och på den punkten tror jag inte att det förekom några anmärkningar.

När det gällde nykterheten hade poliserna från Väst inga ingripanden att göra.

Björn Borg betonar samtidigt vikten av att inte framföra några redskap till sjöss i onyktert tillstånd.

– Det är precis lika viktigt som på våra vägar på torra land. 

– Man tappar omdömet, tar fel beslut och är en fara både för sig själv och andra, säger han.

När det gäller straffsatsen för sjöfylleri är den densamma som för rattfylleri.

På Transportstyrelsens hemsida går att läsa följande om regelverket till sjöss:

"Alkoholbestämmelserna till sjöss har skärpts alltmer under senare decennier, senast 2010. Sjöfylleri är ett brott mot Sjölagen. Den fasta gränsen för sjöfylleri är 0,2 promille. Regeln gäller alla fartyg som kan framföras i minst 15 knop eller har ett skrov som är minst tio meter. Både den som framför fartyget och personer ombord, med uppgifter som har stor betydelse för fartygets säkra framförande, omfattas av reglerna. Den som har 1 promille alkohol i blodet eller mer döms i normalfallet för grovt sjöfylleri."

– Sjöfylleri av normalgraden kan ge böter eller fängelse i max sex månader och är brottet grovt riskerar föraren dryga böter och fängelse i högst två år, upplyser Björn Borg.

Han konstaterar vidare att ordningen på sjöarna har blivit betydligt bättre sedan lagen om förarbevis för vattenskotrar infördes för drygt ett år sedan.

– Antalet fall av buskörningar har minskat. Vi får inte in lika många anmälningar eller klagomål från folk som badar eller har ett vattennära boende, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!