– Det finns definitivt en ökad oro. Det märker vi bland annat på sociala medier, säger Carina Söderlund, klinikchef för Distriktsveterinärerna i Borensberg och Väderstad.
Verksamheten upplyser nu hästägare om pågående utbrott och beskriver även sitt eget arbete med dagliga besök i många häststallar och ladugårdar, vilket innebär att personalen alltid måste tänka på smittskyddet. I en hästpopulation förekommer dessutom alltid smittsamma sjukdomar som beror på virus, bakterier, parasiter eller svamp.
Med anledning av det rådande smittläget, där också ett stall i Åtvidaberg drabbats av hästinfluensa efter kontakt med ovaccinerade importhästar, enligt länsstyrelsen i Östergötland, har smittskyddet höjts ytterligare. Här är det även viktigt för veterinärer som gör platsbesök att ha rätt förutsättningar för att inte sprida eventuella smittor vidare. I mindre stall, säger Carina Söderlund, kan det ibland vara svårt att hålla en god hygien eftersom det oftast bara finns kallt vatten, ibland inte ens det.
– Det blir svårt för oss att tvätta av händer och även stövlar. Ett önskemål är att det ska finnas varmt vatten, tvål och handduk. Rengöringen är A och O för oss när vi åker mellan olika stall, säger hon.
När det kommer till omtanke om hästarna råder klinikchefen alla som bokar tid för vaccinationer att tempa hästen innan besöket, så att man vet att den är frisk.
Att göra det innan besök i andra stall före träning eller tävling är också viktigt. Som hästägare bör man vara ärlig och inte ta med ett djur till en ny anläggning om man vet med sig att det kan finnas sjuka hästar i det egna stallet. Man ska också undvika att klappa andras hästar.
Även ryttare på ridskolor uppmanar hon till försiktighet.
– Använd inte samma kläder om du rider i olika stall.
Margareta Forsberg, ridskolechef på Stall Nyckelby, säger att det handlar om årligen återkommande smittor. Att de fått så stor medial uppmärksamhet nu tror hon beror på att de i några fall lett till dödlig utgång samt att flera hästar blivit väldigt sjuka.
Att driva en ridskoleverksamhet dit även privathästar kommer innebär att hon som ridlärare måste vara noggrann i kommunikationen. Men hon upplever att de flesta är ansvarsfulla.
– Vi hade en större träning nyligen och då uppmanade vi alla att tänka på säkerheten och smittriskerna. Alla är måna om att hästarna ska vara friska. Man lånar inte heller saker av varandra och är noga med att skilja på den egna hästens saker och andras, säger Margareta Forsberg.