Flaggvakternas viktiga uppdrag: Säkra både cyklister och bilister

Säkerheten är det viktigaste för flaggvakterna i Nykyrkakrysset. "Det är det som det handlar om", säger Anne Larsson som dirigerade både bilar och cyklister på riksvägen.

Fyra flaggvakter bytte plats med varandra en gång i halvtimmen. Tre ute i korsningen och en fick vila.

Fyra flaggvakter bytte plats med varandra en gång i halvtimmen. Tre ute i korsningen och en fick vila.

Foto: Lillian Andersson

Motala2024-06-16 16:00

Personalen från Saferoad stod vid Nykyrkakrysset och dirigerade trafiken och cyklisterna på ett mycket spännande och professionellt sätt.

– Vi jobbar med trafiksäkerthet vid vägarbeten normalt, så detta är lite annorlunda, säger Anne Larsson, en av dem.

Hon berättar att alla som står där måste ha utbildningen "Arbete på väg" i flera steg för att få vara med. I korsningen var de fyra personer som roterade på de olika punktenra i korsning, tre ute och en som fick vila. 

– Vi jobbar en halvtimme på varje punkt och så har vi halvtimmes vila. Sammanlagt gör vi ett tiotimmarspass vilket är helt normalt.

Anne Larsson berättar att de är mycket imponerade över den fina skyltning som gjorts längs med riksvägen, ända från utfarten från Örebro och vidare nedåt. Att det märks att bilisterna förstår vad som är på gång och tar hänsyn till det.

– För mig är det första gången jag är med här men det är jättekul, verkligen underbart.

Ni står mitt i korsningen, ni är inte oroliga?

– Inte alls. Jag känner mig säker och när vi är säkra så är alla andra det också. Det är det som det handlar om, att vi är säkra. Cyklisterna är jätteduktiga och jag är så imponerad av att de kan ligga så tätt utan att cykla in i varandra.

Bilköerna var stundtals kilometerlång på båda håll men utifrån så tog alla det med jämnmod och släppte fram cyklisterna på ett bra sätt. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!