Han har sedan femtonårsåldern odlat fiskar i det egna hemmet.
– Det var min kompis Bosse Wendt som fick mig intresserad av det här. Det här var 1969 och jag började med fiskodling i morsans tvättstuga. Jag cyklade till Staffanstorp och fångade vattenloppor som jag sedan tog hem och matade mina fiskar med. I princip hade jag en liten akvariebutik hemma och sålde fiskar för ungefär 15000 kronor (cirka 150000 kronor i dagens penningvärde). Ja, jag levde på mina akvariefiskar på den tiden.
Diskusfiskar betingar höga värden. De kan kosta mellan 300 - 1000 kronor beroende på storlek men Tomas menar att det inte är pengarna som är det intressanta.
– Det är själva pysslet runt det hela och själva hobbyn som är det intressanta.
Det har hela tiden i huvudsak handlat om diskusfiskar för Tomas del.
Det är ett släkte i fiskfamiljen ciklider och de återfinns i Amazonflodens avrinningsområden i Sydamerika. Namnet har fisken fått av sin runda och diskuslika form. Vattentemperaturen de lever i är påfallande hög, ungefär 30 °C. Hos ursprungsbefolkningen är diskusfisken en populär matfisk.
– Diskusfisken är kungen bland akvariefiskar. Man håller inte akvarium, man håller diskus, säger Tomas Hellblom.
Fiskarna är inte de mest lättskötta av akvariefiskar men det är själva vården av ynglen som kanske är det mest spektakulära med diskusfisken. Rommen fästs på en lodrät yta, ett blad eller liknande, men i ett akvarium kan man använda sig av en upp och nervänd blomkruka. Båda föräldrarna vaktar sedan rommen och när ynglen kläcks och är frisimmande så äter de av det hudslem som båda föräldrarna producerar på kroppen. Efter ett tag, cirka 5 dygn, kan man mata ynglen med artemia, ett slags litet kräftdjur som används som levandefoder.
Det sekret som föräldraparet utsöndrar skyddar också ynglen från sjukdomar. Den kritiska fasen är sedan när de små fiskarna skiljs från föräldrarna. Då kan olika sjukdomar komma.
– Ja, det är en spännande fisk med en mycket intressant fortplantning, säger Tomas och fortsätter:
– Just nu har jag odlat i ungefär ett år. Det är mycket jobb, det tar tid och kostar en hel del pengar. Det tar en timme varje dag med att mata, byta vatten och så vidare. Sedan tar det ytterligare en timme till att sitta och titta på fiskarna.
När diskusfiskarna växer till sig så är det dags för rejälare föda. Tomas köper oxhjärtan på Östenssons.
– Det är ett traditionellt foder till diskusfiskar helt enkelt.
Han blandar sedan oxhjärta med torsk, vanliga frysta block. Sedan vitlök, banan och spenat plus en del vitaminer. Den för fiskarna så läckra blandningen mixas och fryses in i platta paket som Tomas sedan river ner i vattnet med ett rivjärn.
De fiskar som är födda runt 20 februari och stora som en tumnagel, får mer finriven föda medan diskusfiskarna som är av snusdosestorlek, födda i december 2016, tar för sig av rejäla bitar som läggs i akvariet och det är inget fel på aptiten utan det är glupska små rackare.
Diskusfiskar har tänder men är inte farliga. Däremot ska man undvika att sticka ner fingrarna när fiskarna har yngel då de kan bli rätt så aggressiva och nypa till.
Varför gör du det här?
– Helt enkelt för att det är kul. Det är min hobby och diskusen är en utmanande fisk att odla samt att den har ett mycket intressant yngelbeteende. Det gör den till en väldigt speciell fisk, avslutar Tomas Hellblom.