Färre vikarier ska lösa negativ ekonomi för socialen

Socialnämndens ekonomirapport visar svagt plus nu men minus 12,5 miljoner för 2021. En del är äldreomsorgens personalkostnader.

Maths Andersson (L), ordförande i socialnämnden, Pernilla Thunander, socialdirektör och Marianne Walter (S), andre vice ordförande.

Maths Andersson (L), ordförande i socialnämnden, Pernilla Thunander, socialdirektör och Marianne Walter (S), andre vice ordförande.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2021-05-20 20:00

Att socialnämndes ekonomiska rapport för årets första fyra månader visar på ett plusresultat med 1,5 miljoner kronor, efter att covid-19-relaterade kostnader är avdragna, är positivt enligt nämndens ordförande Maths Andersson (L).

– När man läser ut det, efter fyra månader, känns det riktigt bra, säger han men tillägger att covid-19-relaterade kostnaderna är stora och påverkar kommunen i sin helhet.

Men prognosen för helåret visar minus 12,5 miljoner och i rapporten anges bland annat att personalkostnaderna ligger över budget. Främst gäller det äldreomsorgen där underskottet, bara för personalkostnader och med pandemirelaterat avdraget, är 9,2 miljoner. Det anges också att det underskott som äldreomsorgen har fram till sista april inte kommer kunna hämtas in under resten av året.

– Det pågår en genomlysning av all organisation, i synnerhet äldreomsorgen, på hur vi ska få ner kostnaderna och där varje enhet har egna ekonomiska mål. Det är här man måste jobba mer samt få mer stöd och kunskap, säger Andersson.

På frågan vad som rent konkret ska göras säger han att de kommer fortsätta arbetet med att få budgeten i balans men att det inte går att uppifrån säga exakt vad som ska göras. I tjänsterapporten framgår däremot ett antal åtgärder och en av dem är minskad bemanning i äldreomsorgen.

– Det klart att det handlar om att dra ner på personalresurser men det är inga uppsägningar som vi talar om utan det är andelen vikarier som vi måste dra ner på, säger socialdirektör Pernilla Thunander och förklarar att det varit svårt att jobba med bemanningsdelen under pandemin men att man nu ser en ljusning i smittoläget och att det därmed går att gå vidare.

– Jag förstå inte riktigt hur de tänker. Vi har ett känsligt läge just nu och vi har ett högt sjukskrivningstal, som håller på att gå ner, men vad beror de höga siffrorna på, säger Marianne Walter (S), andra vice ordförande i nämnden, och är inne på att coronasituationen har sin del.

– Men vi får inte banta verksamheten så vi inte kan utföra det vi ska göra, säger hon och fortsätter att de från socialdemokraterna ser med oro på nämndens totala ekonomi.

– Det var minus 30 miljoner, totalt i nämnden, både 2019 och 2020, säger Marianne Walter (S) och tycker att det även för 2021 ser minst lika dystert ut.

Socialdemokraterna vill se en åtgärdsplan med kronsatta förslag att ta ställning till.

– Vi har ingen åtgärdsplan där vi politiker kan säga ja eller nej. I och med att vi godkänner rapporten så godkänner vi tjänstemännens åtgärdsplan. Men det är inget vi har kommit överens om, säger Walter.

Andersson håller inte med.

– Vi har, med förvaltningens hjälp, jobbat för att få tydlighet i ekonomin och hur vi ska få den på fötter igen. Vi vet vad varje del kostar och vi har jobbat med det i politiken, gemensamt, och tillsammans kommit överens om vad vi kan jobba med och det har vi lämnat över till förvaltningen. Att rycka ut ett papper med punkter och säga att detta ska göras är inte realistiskt, man måste jobba gemensamt, säger han och tillägger att det inte är "up to date" att kronsätta varje del.

Även hemsjukvården och LSS-omsorgen har minussiffror och där pekas också på höga personalkostnader. Samtidigt finns en oro för ökade kostnader gällanden försörjningsstöd samt HVB-placeringar barn och unga. För äldreomsorgen kommer en tydligare prognos med åtgärdsplan att presenteras i juni.

Socialens ekonomi

Socialnämndens ekonomiska redovisning för januari - april 2021

Socialnämnden + 9 000 kronor

Verksamhetsledning + 3,8 miljoner

Social resursverksamhet (LSS-omsorgen) - 1,1 miljoner

Socialkontoret + 900 000 kronor

Kommunal hemsjukvård - 3,2 miljoner

Äldreomsorgen egenregi - 7,9 miljoner

Totalt - 7,5 miljoner vilket justeras med bidragsintäkt och covid-19-relaterade kostnader ger ett resultat på + 1,5 miljoner.

Prognos för 2021 per den siste april -12,5 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!