Allt fler personer med funktionsnedsättning får numera avslag på sina ansökningar om statligt ekonomiskt stöd till personlig assistans. Under de senaste åren har många blivit av med sin assistans, trots att deras behov inte har förändrats. Sedan slutet av 2015 har Försäkringskassan blivit hårdare i sina bedömningar när det gäller att betala ut pengar. Myndigheten hänvisar till två vägledande domar från Högsta förvaltningsdomstolen som nu har omtolkats och som har inneburit att färre personer har rätt till den statliga assistansersättningen jämfört med tidigare.
Frågan väcktes i en intervju med barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér tidigare i somras. Maria Persdotter – från Motala – är förbundsordförande i Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, och hon menar att läget är akut för de personer som drabbas av åtstramningarna.
– I december 2015 fick Försäkringskassan väldigt tydliga direktiv i Regeringens regleringsbrev som innebar att man måste spara i assistansen, säger hon.
– Så det som händer nu är att vi i RBU hela tiden blir kontaktade av föräldrar till barn med funktionsnedsättning som är rädda för vad som ska hända i deras liv. Beslut om assistansersättning omprövas vartannat år, oavsett vad. Så när man får ett brev från Försäkringskassan blir man skräckslagen. Det är en rädsla och oro man känner. Hela livet går ju sönder om man blir av med sin assistans, tillägger Maria Persdotter.
RBU är en intressegrupp som funnits sedan mitten på 50-talet. I vanliga fall jobbar de med en mängd olika frågor som rör funktionsnedsatta. Men för närvarande har de ett strikt fokus på ärenden som rör just den personliga assistansen.
– Det handlar inte längre om människor. Nu räknar man timmar istället. Jag är orolig för föräldrarna. För jag tror att vi kommer att få se många fall av sjukskrivningar om det här fortsätter, säger Maria Persdotter.
Hur arbetar ni för att förändra situationen?
– Vi håller på hela tiden. Vi skriver debattartiklar, trycker affischer och jobbar på alla fronter vi kan. Det går bra. Men vi har än så länge inte lyckats ändra regeringens beslut. Där har vi inte nått fram. Men vi ger oss inte.
– Vi har ett bra system för detta i grund och botten. Men just nu är det misshandlat. Egentligen vill vi inte ändra själva lagen. För den är det inget fel på. Vad vi vill är att den ska tillämpas på det sätt som det var tänkt när den kom, säger Maria Persdotter.