Fängelseåren i Syrien blev en bok

Mansour Al Mansour från Kristinehamn berättade om sina nio år i syriskt fängelse och sin bok Fånge nummer 10 000 på Motala bibliotek.

Mansour Al Mansour inför publiken på Motala bibliotek.

Mansour Al Mansour inför publiken på Motala bibliotek.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-04-27 07:30

Boken är en fiktiv historia om en fängslad politiker i Syrien men Mansour Al Mansour har använt sig av sina egna erfarenheter från det han satt fängslad i nio år. Han greps av hemliga polisen på en buss i Damaskus. Mellan åren 1982 – 1991 satt han sedan i det ökända fängelset Sednaya.

– För att jag ville ha rättvisa, demokrati och frihet, berättar Mansour Al Mansour innan han går upp inför publiken.

Innan anförandet spelar Mohammad Alsirrieh (oud) och Rune Blidh (gitarr) ett blandat program av arabisk folkmusik och värmländska låtar. De svenska styckena har Rune skrivit. Han berättar:

– En handlar om en kvinna från Damaskus som jag mötte i den värmländska bruksorten Björneborg. Jag undrade över hur det var att komma från en mångmiljonstad till en liten svensk bruksort.

Mansour Al Mansour kom till Sverige 2011 och Rune Blidh blev bekant med honom på Svenska kyrkans språkcafé i Kristinehamn. Han blev berörd av Mansours berättelser från fängelsetiden och tillsammans översatte de boken från arabiska till svenska. Handlingen utspelar sig under tiden innan kriget och ger en bild av vad folket revolterar mot.

Boken är Mansour Al Mansours första roman. Han har tidigare skrivit många korta berättelser samt fyra filmmanus. Numera är han medlem av Värmländska författarsällskapet. Han vill med boken berätta om fången, inte som en superman som klarar allt, utan som en människa med känslor, som känner smärta när han utsätts för förnedrande tortyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om