Fältsekreterare: "Viktigt att prata om saker tidigt"

På torsdagen besökte Motalas fältsekreterare Platengymnasiet under Temaveckan "Du är inte ensam", en vecka om psykisk hälsa.

Temaveckan "Du är inte ensam" är ett initiativ av Motalas fältsekreterare, KA ungdom, unga i riskzon, elevhälsan och Anna Törnqvist som jobbar med psykisk hälsa på kommunen. Under veckan har det varit ett antal informationsträffar på kommunens högstadier och gymnasieskolor. Fv. Jessica Wärnelöv Wallstål, Lisa Kletborg och Magdalena Druid.

Temaveckan "Du är inte ensam" är ett initiativ av Motalas fältsekreterare, KA ungdom, unga i riskzon, elevhälsan och Anna Törnqvist som jobbar med psykisk hälsa på kommunen. Under veckan har det varit ett antal informationsträffar på kommunens högstadier och gymnasieskolor. Fv. Jessica Wärnelöv Wallstål, Lisa Kletborg och Magdalena Druid.

Foto: Lovisa Lindstrand

Motala2021-11-25 20:00

– Det viktigaste är att våga prata med någon. Ibland mår man lite bättre och ibland lite sämre, säger Magdalena Druid som jobbar som fältsekreterare i Motala tillsammans med Jessica Wärnelöv Wallstål. 

Temaveckan är ett initiativ av Motalas fältsekreterare, KA ungdom, unga i riskzon, elevhälsan och Anna Törnqvist som jobbar med psykisk hälsa på kommunen. Under veckan har det varit ett antal informationsträffar på kommunens högstadier och gymnasieskolor. Aktiviteter och konsert på KA-ungdom avslutar veckan på fredagen.

Hur viktigt är det att prata om psykisk hälsa?

– Det är viktigt att prata om saker tidigt, innan det går för långt. Undvika att hålla saker inom sig, beskriver Jessica. Många tänker att "det finns de som har det värre", men man ska utgå från sig själv, inte jämföra sig med andra. Inga "problem" är för små.

– Vi vill visa att man inte ska skämmas och minska tabun kring den psykiska hälsan, säger Magdalena. Det viktigaste är att kontakta någon om man inte mår bra. Det är bra att veta var man kan få hjälp.

Skolans kurator, Lisa Kletborg vill också att det ska bli mer normaliserat att gå till de olika skolornas kuratorer.

– Elever kan bära på ganska svåra saker och det är viktigt att inte gå för länge med det, då kan det bli mycket tyngre. Berätta för någon du litar på. Vissa elever säger "jag förstår om du har viktigare saker för dig än att prata med mig", men det har jag ju inte. Det är därför jag finns, jag är här för dem, säger Lisa

Hon upplever en sämre psykisk hälsa efter pandemin. 

– Det har funnits en hel del oro kopplad till familj, närstående eller sjukdom. Men också avsaknaden av sociala sammanhang. Många har inte kunnat hålla på med sina fritidsaktiviteter och varit ensamma. De har haft undervisning hemma och vissa har inte ens lämnat sängen, säger Lisa. Dagar har flutit ihop. Vi ser en hel del efterdyningar kring detta som vi nu måste möta upp.

Med vilka problem kommer elever till dig?

– Mycket olika, olika saker som påverkar dem. Stress, obalans i vardagen, misslyckande på prov. Någon säger att den "bara är stressad", men då undrar jag ju vad orsaken är. Vissa får aldrig någon återhämtning. 

Eleverna Rokaya Ibrahim och Yosan Alem går på Platengymnasiet. De ger här sina tips om vad de skulle säga till en kompis som mådde dåligt.

– Visa att du finns där, säg det inte bara, säger Rokaya Ibrahim. Var tillgänglig och visa att det är okej att må dåligt. Försök att uppmuntra och peppa, bra att prata med en vuxen eller en kurator. Om det är svårt att söka hjälp, hjälp dem med det.

– Lyssnaren måste ha tålamod, säger Yosan Alem. Du skriver inte klart en bok på en gång, du måste ha tålamod för alla kapitel. Det är bra att fråga en person som levt längre än dig själv, någon som har mer erfarenhet. Vissa saker är svåra att förstå om man inte gått igenom dem själv. Som kompis kanske man heller inte vet hela bakgrunden.

Rokaya berättar om en gång när hon hade åsikter om hur en kompis hanterade sina problem.

– Jag lärde mig en läxa. Döm inte någon för hur den reagerar när den mår dåligt. Man vet inte varför den hanterar ett problem eller en stress på ett visst sätt. Man vet inte hela bakgrunden. 

Yosan understryker vikten av att vara neutral.

– Det bästa är att lyssna, vara ett öra. Var neutral och döm inte. Ha inga åsikter eller var känslosam och undvik att kritisera. 

Var kan du vända dig?

Fältarna: Prata om vad som helst. faltare@motala.se

Ungdomshälsan: Prata om mående, kroppen och psykisk hälsa. ungdomshalsan@motala.se

Barncentrum: Arbetar med unga och dess familjer. barncentrum@motala.se

MiniMaria Bekymmer eller frågor om alkohol, narkotika eller spel om pengar. minimaria@motala.se

Tjejjouren Hilda: Chat varannan tisdag 19-21. Rokstjejjourer.se/tjejjouren-hilda

Killfrågor: Chat söndag varje vecka 19-21. www.killfrågor.se

Elevhälsan: Finns på respektive skola

Brottsofferjouren: 116006

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!