Expertens utlåtande om "vargen"

Lars Larsson, som har lång erfarenhet av arbete med vilt, tror inte att det var en varg jägarna siktade utanför Godegård på långfredagen.

Foto: Montage

Motala2016-03-31 11:30

– Den svenska vargstammen är inte svart, säger han.

Lars har arbetat som kvalitetssäkrare åt länsstyrelsen i många år och har bland annat varit med och spårat varg, bland annat i Godegårdstrakten för några år sedan.

– Vi hade en sändarförsedd varg som vistades i området i flera månader. Den kom från Finspång och vandrade neråt mot Råå gård i Askersunds kommun, Lemunda och slutligen Varamon. Där vände den tillbaka mot Råå och sedan vidare mot Finspång och så småningom Mariestad där den gick ut på Vänern och drunknade, säger han.

Lars berättar att det krävs spårning för att kunna säkerställa om det var en varg som siktades i Godegård, så här års är det dock omöjligt eftersom det inte finns någon snö. Sannolikheten att det var en varg är dock i det närmaste obefintlig eftersom det inte finns några svarta sådana i Skandinavien, vad han vet.

Att det kan komma varg till Godegård är däremot absolut möjligt.

– De kan komma när som, vi ligger nära Örebro där det finns flera revir.

Lars teori är att de två jägarna, trots den utförliga iakttagelsen om djurets uppförande och reaktion, såg en hund.

– Det är löptider nu och då kan det klia lite bort i kring.

Om vargar

Skandinaviska vargar är oftast gulbruna med varierande inslag av grått och svart och smutsvitt.

Strupen och undre delen av ”ansiktet” är vita, men det vita fältet går aldrig upp över ögonen (vilket det ofta gör hos varglika hundar). Typiskt är också den roströda baksidan av öronen.

Helt svarta vargar förekommer på många håll i världen, särskilt i Nordamerika, men den färgvarianten verkar inte finnas i Skandinavien.

Källa:Jägareförbundet.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om