S-toppen Hallengren om vårdkrisen: "Beskatta bankernas vinster"

Hur påverkas lasarettet i Motala av vårdkrisen? Det ville tidigare socialminister Lena Hallengren (S) få svar på när hon besökte Motala.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och tidigare socialminster Lena Hallengren besökte Lasarettet i Motala under sin resa runt om i Sverige för att skaffa sig en bild av hur vårdkrisen påverkar vården.

Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen och tidigare socialminster Lena Hallengren besökte Lasarettet i Motala under sin resa runt om i Sverige för att skaffa sig en bild av hur vårdkrisen påverkar vården.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-05-03 18:00

En stopp på sin resa genom Vårdsverige. Så beskrev Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Lena Hallengren, sitt besök på LiM. För vårdkrisen menar hon inte är isolerat till några enstaka ställen i Sverige utan är nationell till följd av inflation och kostnadsökningar. 

– Vi märker det allihopa när vi ska handla mat och betala räntor på lån. Men det märks förstås också i verksamhet. Det märks i skolan och det märks väldigt mycket i vården. Det resulterar i varsel, uppsägningar, besparingar och nedskärningar i det som det borde satsas på, säger Lena Hallengren. 

Region Östergötland har varslat om uppsägningar för 900 anställda. Kan vården klara en sådan nedskärning?

– Det är klart att man inte kan göra de här besparingarna utan att det får konsekvenser. Sen kommer det ju finnas sjukvård kvar. Men det är inte det sjukvård som jag tror att vi skulle vilja ha. Det är skälet till att vi socialdemokrater menar att regeringen ska skjuta till pengar. Man kan inte bara beskatta Motalaborna hur mycket som helst för att de ska betala för sin sjukvård, säger Lena Hallengren. 

Var ska de pengarna tas ifrån?

– Vi har sagt att vi vill beskatta bankernas övervinster. Det är det förslag som vi har jobbat med i våra budgetar och vi fördubblar de resurser som regeringen skjuter till vården. Det skulle inbringa 16-17 miljarder, säger hon. 

Du var socialminister 2019-2022. Vad gjordes för vården under den tiden?

– Det var ju väldigt mycket en pandemi. Det sköts till extremt mycket pengar. Och en del lever, kan man säga, på att de kunde lägga undan lite då. Och nu får man liksom tömma de reserverna, säger Hallengren.

Hon fortsätter: 

– Om man har en så tuff tid som det nu är då måste regeringen skjuta till ytterligare resurser. Då måste man prioritera sjukvården. För man kan säga att det finns inte hur mycket pengar som helst, men då kan man avstå att sänka skatten för de rikaste. Men nu har Svantesson (finansminister Elisabeth Svantesson (M) red.s anmärkning) redan remitterat ut nya förslag på skattesänkningar. Istället för att säga hur vi kan tillföra vården de resurser som krävs. 

Under sitt besök på LiM besökte Lena Hallengren både den medicinska specialistkliniken och den psykiatriska kliniken. Där fick hon svara på sina frågor om hur samarbetet med kommunen fungerar och vilka de främsta utmaningarna är för lasarettet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!