Mattias Granqvist tillträdde som chef för lokalpolisområde Motala under hösten 2020. Mitt i pandemin, med ökad smittspridning och skärpta coronarestriktioner. Inte optimalt när man vill vara närvarande i verksamheten och lära känna medarbetarna.
– Det är klart att jag har saknat att kunna gå runt och vara med i de naturliga sammanhangen. Samtidigt känns det som att vi är rätt duktiga på att hitta andra lösningar och träffas, även om det inte blir så mycket fysiska möten, säger Mattias Granqvist.
Nu har verksamheten börjat återgå till det mer normala. Lokalpolisområdeschefen jobbar inte längre lika mycket på distans utan är på plats i Motalas polishus några dagar i veckan.
– Det är inte ett bortkastat år, så är det verkligen inte. Jag tycker ändå att jag har fått en god bild av verksamheten.
Närmast kommer Mattias Granqvist från Norrköping, där han var biträdande lokalpolisområdeschef. Dessförinnan arbetade han i olika verksamheter inom polisen i Linköping och Stockholm, bland annat som barnutredare och utredare av grova brott.
Nu ansvarar han för fem kommuner: Motala, Mjölby, Vadstena, Ödeshög och Boxholm. Ett lokalpolisområde där tillgreppsbrott, trafikbrott och narkotikabrott utgör de tre vanligaste brottstyperna.
Två stora trafikstråk, riksväg 50 och E4:an, genererar relativt mycket jobb i form av trafikbrott och olyckor. Drogrelaterade ärenden upptar också mycket tid. De senaste mätningarna i avloppsvattnet visar på höga nivåer av narkotika i både Motala och Mjölby.
– Vi jobbar offensivt mot narkotikabrotten och vet att det finns mycket narkotika här. Vi har som mål att jobba proaktivt mot narkotika, framför allt mot nyrekrytering och bruk i lägre åldrar. Där har vi en riktigt tråkig utveckling och ser många unga, en bit under 15, som brukar narkotika.
Under det närmaste året ska lokalpolisområdets personalstyrka växa, främst i form av nya poliser. Dagens 130 medarbetare ska öka med cirka 15 procent. Då behövs mer utrymme och i planerna finns ett nytt polishus i Motala. Frågan är bara när det blir verklighet.
– Vi har ingen konkret byggstart och ingen konkret byggmark. Men det finns en styrgrupp och ett beslut om att vi ska få ett nytt polishus.
Att jobba med små kommuner har många fördelar men innebär även en del utmaningar, enligt Mattias Granqvist.
– Det kan vara ganska glest, ganska långt borta. Det kommer inte en, två bilar till inom fem minuter utan det är kanske en halvtimme bort. Då får man tänka efter när man går in i ett jobb. Det präglar nog andan litegrann, att försöka hitta vettiga lösningar från början.
Hur påverkar det polisens förmåga att finnas nära medborgarna?
– Det är en utmaning. Vi kommer aldrig att kunna finnas överallt. Vi ska inte ha den tätheten med poliser i varenda buske men vi försöker ändå jobba så mycket vi kan med att visa oss och ha olika kontaktytor.
Han nämner trygghetsvandringar och kontakter mellan områdespolis och skola. Nyligen skrev Mattias Granqvist brev till vårdnadshavare om A-traktorer och trimmade mopeder. Även sociala medier är ett sätt att nå ut och öka polisens synlighet.
Vad säger du till de som hellre ser polisen patrullera på Stora torget än på Facebook?
– Det köper jag rakt av. I den mån vi kan försöker vi att göra det. Det är ingen motsättning i att vi är synliga i sociala medier. Det är bara en extra effekt. Vi försöker synas och jag vet att det finns ett värde i det.