"En gÄva att fÄ spela Dagmar"

Hennes mamma var Nordens första professor i kvinnohistoria. Nu ger Sissela Kyle forskningen liv – i "Fröken Frimans krig".

Det bjöds pÄ bÄde skratt och allvar nÀr Sissela Kyle berÀttade om sin mamma och Fröken Friman.

Det bjöds pÄ bÄde skratt och allvar nÀr Sissela Kyle berÀttade om sin mamma och Fröken Friman.

Foto: Maria Biamont

Motala2017-03-08 21:30

Tv-serien om klass- och kvinnokamp i början av 1900-talet har gÄtt rakt in i mÄnga hjÀrtan. Sissela Kyle spelar huvudrollen Dagmar Friman, en drömroll som hon tackar sin lyckliga stjÀrna för.

– En sĂ„dan gĂ„va att lĂ€sa det första manuset och fĂ„ frĂ„gan att spela Dagmar. Jag var sĂ„ glad. Och sĂ„ blev det en framgĂ„ng som ingen hade förvĂ€ntat sig, sĂ€ger Sissela Kyle, som förelĂ€ste pĂ„ Motala bibliotek under onsdagen.

Kvinnohistoria ligger henne nÀra. Mamma Gunhild Kyle var Nordens första professor i Àmnet, utnÀmnd pÄ internationella kvinnodagen, den 8 mars 1984. Hon begravdes vid samma datum i fjol.

– Vi umgicks mycket. Mamma var tvĂ€rblind pĂ„ ena ögat och hade glaukom pĂ„ det andra, men hon kunde se första sĂ€songen av "Fröken Friman". 'Det Ă€r som att se min forskning fĂ„ liv' sa hon.

Att Sissela Kyles liv prÀglats av mamma stÄr klart. Hon Àr feminist och har bland annat engagerat sig som ambassadör för RFSU i kampen mot mödradödligheten i vÀrlden. Hon valde att bli skÄdespelare och rikta in sig pÄ komik, trots nedlÄtande kommentarer som "det finns inga roliga tjejer".

– Jag har aldrig brytt mig. Jag har en mamma som Ă€r kvinnohistoriker sĂ„ jag har sett bakĂ„t, sĂ€ger hon och rĂ€knar upp svenska komedienner som Dagmar Ebbesen och Hjördis Pettersson.

Även i sitt val av roller har hon en tanke.

– Jag vill spela allt, frĂ„n bimbo till elak. Är det en kvinnlig bifigur sĂ„ kĂ€mpar jag alltid för att göra henne sĂ„ riktig och intressant som möjligt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om