Hatet och kommentarerna spreds på Åhléns Facebooksida och i olika grupper. De upprörda skribenterna vände sig emot att barnet inte är vitt, och att det inte går att avgöra om det är en flicka eller en pojke.
Mycket snart kom motreaktioner i form av en våg av kommentarer och andra bilder, bland annat från Facebookgruppen #jagärhär, som arbetar mot hat på nätet.
Under hashtagen #jagärhär och #jagärlucia har många valt att publicera bilder på sig själva som lucia. Alice Bah Kuhnke, retorikern och författaren Elaine Eksvärd, Stefan Holm och operasångaren Rickard Söderberg är några av dem.
Motalabördiga Elisabeth Massi Fritz var en av dem som valde att publicera en bild på sig själv, tillsammans med kollegorna på advokatbyrån Elisabeth Fritz AB, i luciakronor på sitt instagramkonto. Även hunden Alice fick vara med på ett hörn med en luciakrona på huvudet.
Så här skriver hon i inlägget: "År 1984 blev jag vald till Motalas Lucia. Jag möttes av så mycket kärlek och glädje. Inget hat, ingen rasism. Biskopen Martin Lönnebo krönte mig i en fullsat kyrka och jag minns hans tal och särskilt det han sa om Lucia och mig, 'också hon kom från ett medelhavsland'."
Varför postade du bilden?
– Jag och mina kollegor vill som jag skriver i mitt inlägg sprida ljus och kärlek. Vi vill också arbeta för att bekämpa rasism och hat. Det hat som riktats mot ett litet barn, Åhlens Lucia, var förskräckligt och något vi alla måste ta avstånd ifrån, säger Elisabeth Massi Fritz.
Varför är det viktigt att ta ställning när hat sprids?
– Fler borde göra som jag och mina kollegor har gjort – visa öppet och ta avstånd. Alla människors lika värde gäller oavsett färg, ras och kön, det är en mänsklig rättighet. Det hat som finns i samhället i dag tror jag bottnar i ett stort missnöje mot våra politiker och den flyktingpolitik som har drivits i många år. Våra politiker borde fundera på det och agera, annars kommer vi få se mer av detta hat och rasism. Vad vi har för flyktingpolitik är dock ingen ursäkt för rasism och hat på det sättet som har riktats mot Lucia-pojken eller mot någon annan i vårt samhälle.
Vad betyder lucia för dig?
– Jag ville också i mitt inlägg berätta om att när jag blev vald till Motala Lucia år 1984 så var jag mörk, med invandrabakgrund, men också svensk och född i Sverige. Jag möttes inte av hat elller rasism. Tvärtom var det mycket glädje och kärlek. Jag ville dela med mig av det till mina instagramföljare.
– Jag minns detta starkt än i dag och jag minns vartenda ord av Biskop Martin Lönnebos tal, säger Elisabeth Massi Fritz.
I tisdags bestämde sig Åhlens för att ta bort bilden på pojken från sin Facebooksida.
– Det är av hänsyn till pojken och hans familj, sade företagets informatör Monica Hultgren till TT.