Elevprotest mot sockerförbud

"Man vill ju kunna unna sig en fredagsfika, för det är man värd" – det menar eleverna på Zederslundsskolan i Motala som nu har skrivit ett brev till bildningsnämnden och kritiserar det sockerförbud som införts.

KRITISERAR. Linn Fors, Julia Wååg, Elvira Harju-Utay och Mohamad Tahsin Alrifai är trötta på att bli förbisedda i kommunens beslut.

KRITISERAR. Linn Fors, Julia Wååg, Elvira Harju-Utay och Mohamad Tahsin Alrifai är trötta på att bli förbisedda i kommunens beslut.

Foto: Sofia Axelsson

Motala2018-02-10 12:00

Sockret togs bort i kommunens skolor innan jul förra året.

– Jag tror ingen var nöjd med det. Det sattes upp en inofficiell lapp i entrén som nästan alla skrev på, det var flera sidor med namn, säger Elvira Harju-Utay.

Missnöjet har även tagits upp i elevrådet där Elvira sitter tillsammans med Julia Wååg, Linn Fors och Mohamad Tahsin Alrifai.Det största problemet tycker de ligger i den uteblivna konversationen mellan skolan och kommunen.

– Det är ingen som har pratat med oss elever om det här. Utan det är bara politikerna som har bestämt att det ska vara så, säger Julia.

I ett brev från kommunen så svarar kostenheter på uppdrag av bildningsnämnden att deras ansvar bland annat är att ge eleverna god, säker, näringsriktig, hållbar och trivsam mat.

– Vi har en ganska klar och tydlig linje i att eleverna faktiskt ska ha inflytande på vad som erbjuds i skolan. Men det handlar om en gränsdragning i hur mycket de kan vara med och bestämma. När det gäller näring och innehåll så har vi faktiskt ett fostransansvar genom att vi inte ska vara en bidragande faktor till ohälsa. Därför har vi valt att skolan ska vara en sockerfri zon, säger Niclas Rudberg (S), bildningsnämndens ordförande.

Förutom att kommunen utgår ifrån en måltidsmodell så pekar även Rudberg på att sockerätandet växer.

– Vi ser i utvecklingen att barn och vuxna äter allt mer sötsaker, så vi måste se det här ur ett folkhälsoperspektiv, säger han.

Eleverna tycker att ni har varit svåra att nå, vad har du att säga om det?

– Det är en handläggningsmiss. När brevet kom in i början av december visste vi inte vem som skulle svara på det och det glömdes bort. Jag ber om ursäkt för det.

Ingen av elevrådsrepresentanterna tror att sockerförbudet gör någon nytta.

– Nu går eleverna till stan och köper godis i stället för att äta lunch. Det handlar ju inte om att vi vill ha godis och fika i cafeterian varje dag utan att vi åtminstone vill få tillbaka fredagsfikat, säger Elvira.

– Man vill ju kunna unna sig en fredagsfika, för det är man värd efter en hel vecka av slit, säger Linn och de andra håller med.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!