"Eleverna säger att de ser droger på fester och i krogmiljöer"

Droger är substanser som ger personen som använder det ett rus. Det kan i sin tur leda till ett beroende. Några droger som unga är beroende av är cannabis, kokain, amfetamin och kristall. Den mest använda drogen idag bland unga i Motala är kristall.

Kristall har blivit ett växande problem i Motala.

Kristall har blivit ett växande problem i Motala.

Foto: Polisen/Arkiv

Motala2024-06-08 17:00

Kristall även kallat 3-CMC är en relativt ny syntetisk drog som sprider sig i samhället. Denna drog har inte funnits i Europa särskilt länge, men på den korta tiden har man sett en kraftig ökning bland den yngre generationen i Motala. I media har det rapporterats mycket om en klar ökning av drogen de senaste åren.

En skolkurator på en skola i Motala som vi träffat bekräftar att cannabis och kristall är den mest använda drogen bland unga. Kuratorn säger också att droger går i trender och att droger kommer upp i samtal med elever.

– Eleverna säger att de ser droger på fester och i krogmiljöer. Och att de får tag på det via sociala medier oftast snapchat, fortsätter kuratorn. 

undefined
Drogen kristall har enligt kuratorn blivit mer utbredd bland unga i Motala.

Droger kan även påträffas i skolmiljöer. Ungdomar uppfattar att det är lätt att få tag i droger speciellt på appen Snapchat som många unga använder sig av idag. Digitaliseringen har öppnat en annan väg för konsumtion av droger som även gjort det lättare bland yngre åldrar. Dessutom har digitalisering som sker hela tiden, alltså förändringar i kommunikation och medier, influerats till de yngre åldrarna. När mobiltelefoner och annat blivit mer vanligt bland människor har den även därför blivit vanligare bland barn och unga. Barn med tillgång till mobiler och sociala medier kan därav lättare kommer i kontakt med droger. Speciellt om man tillhör en social krets där droger förekommer.

undefined
Snapchat är en av apparna som kuratorn menar att unga kan få tag i droger via.

Kristall tillhör droggruppen katinoner och detta påverkar det centrala nervsystemet hos individen. Eftersom drogen kristall är ganska ny har de inte kommit ut all information om vad den just har för påverkan och risker. Men det man kan konstatera är att kristall, som andra syntetiska katinoner kan öka risken för olika typer av skador. Kristall intas genom sniffning, oralt eller genom injiceringsspruta. 

– Kristall påverkar både näsan, huden. Men också att den väldigt snabbt skapar ett beroende och ger ångest när effekten avtar. Och får det väldigt svårt att koncentrera sig. Man kan även få biverkningar av kristall som synvillor och att man ser saker som inte finns där. Man kan även få psykos som man fastnar i, säger kuratorn.

undefined
Kristall har blivit ett växande problem i Motala.

Kuratorn säger att droganvändning påverkar alla olika typer av relationer till det negativa. Det kan vara primära relationer, som nära vänner, familj och släkt. Eller så kan det vara sekundära relationer, som en lärare, klasskompis eller relationen till sitt idrottslag om man tränar. 

Skolkuratorn nämner att de sociala effekterna influeras i dåliga vänskapsrelationer bland annat. Det är inte ovanligt att personer som tar droger byter umgänge och vänskapskretsar, detta på grund av att vännerna kanske misstycker. Man söker sig därför till nya vänskapskretsar som bekräftar ens missbrukande och som har samma grundläggande normer och värderingar som en själv. 

I relationen till familjen hemma menar skolkuratorn att det definitivt uppstår konflikter som gör att hela familjen påverkas. Personen som aktivt brukar droger kanske drar sig undan på grund av att man mår dåligt. När man samtidigt då kanske behöver gå runt och dölja saker eller ljuga kommer måendet heller inte förbättras. Droger är även en dyr vara att konsumera. Att personen då i ett desperat läge för pengar väljer att sälja saker, eller stjäla hemifrån är inte särskild sällsynt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!