Alexander Lund, Emma Johansson och Wilma Karlsson tar studenten till sommaren från vård- och omsorgsprogrammet på Platengymnasiet i Motala.
– Det jag läst är att de kommer att varsla undersköterskor, skötare och att det är en ekonomisk fråga, säger Alexander Lund.
Det som framförallt oroar eleverna, som redan nu arbetar extra som timvikarier, är hur beskedet kommer påverka deras arbetsplatser och vårdaspekten.
– Jag tycker att det här är ett dåligt besked. Det är jättemycket arbetskraft som försvinner och det kommer bli jobbigare för de som är kvar. Det kommer bli mycket mer att göra. En hel del av det som vi undersköterskor gör kommer att läggas över på sjuksköterskorna, säger Emma Johansson.
– Vården är redan stressig och den kommer bli ännu stressigare nu för det behövs mer personal, inte mindre, säger Wilma Carlsson.
Onsdagens besked är bara en av alla svarta rubriker som varit kring vården, inte bara i Östergötland utan även nationellt, de senaste åren. Trots all rapportering och onsdagens negativa besked tvivlar inte eleverna på sitt val av gymnasieprogram.
– Jag har alltid vetat om att jag vill jobba med människor. Så jag tycker att det känns helt rätt, säger Alexander.
Lärarna Anna Breid och Anette Larsson berättar att de har fått olika frågor av eleverna.
– Man tänker ju på de som arbetar och sedan hur blir det här för oss som medborgare. Hur långa blir vårdköerna? Några frågor har man fått, det är svårt för vissa frågor kan man inte svara på. Men jag har bollat lite med regionen, säger Anna Breid.
Christina Billemar, rektor på utbildningen, säger att hon tycker det är beklagligt att så många varslas och att ekonomin är så dålig.
– Det här är olyckligt. Alla är överens om att behovet finns men nu har det uppstått en ekonomisk situation som man måste komma till rätta med, något som drabbar både arbetstagare och samhällsmedborgare. Det är som att vi är inne på det här drabbar både de som arbetar och samhällsperspektivet. Det behövs personer som vårdar, säger hon.
Personalen talar också om att det finns andra arbetsgivare, både privata och kommunala. Och eleverna är tämligen säkra på att de kommer få ett jobb då behovet är stort.
– Det är lite otäckt att man kan förlora jobbet. Det är ju de nya som ryker, säger Emma.
– Samtidigt kommer det alltid behövas undersköterskor. Så jobb kommer finnas, säger Wilma och får medhåll av kamrater, lärare och rektor.