Motalapolitiker om fallet för Lalandia: "Systemfel"

De långa väntetiderna i domstolarna avskräckte Lalandia från att etablera sig i Motala. Nu vill politikerna se en förändring.

Domstolarnas handläggningstider behöver kortas ner. Det menar kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) och oppositionsråd Elias Georges (S). Den långa väntan och de många turerna var det som fick Lalandia att backa från den planerade etableringen i Motala.

Domstolarnas handläggningstider behöver kortas ner. Det menar kommunstyrelsens ordförande Mark Henriksson (M) och oppositionsråd Elias Georges (S). Den långa väntan och de många turerna var det som fick Lalandia att backa från den planerade etableringen i Motala.

Foto: Lina Handberg, arkivbild

Motala2024-03-07 18:00

– Min bild är att det är systemfel. Så här ska det inte kunna vara.

Det säger Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, om de långa domstolsprocesserna som påverkat Lalandias vilja att etablera sig i Motala.

– Du har en multistor investerare som vill etablera sig i Motala, i Sverige, som första internationella etablering. Det som händer är att vi har domstolsprocesser som tar så ohyggligt lång tid så till slut är man inte beredd att gå vidare. Vad skickar det för signaler?

undefined
Mark Henriksson (M), kommunstyrelsens ordförande, beskriver de långa väntetiderna som ett "systemfel".

Mark Henriksson tror att de långa processerna kan komma med flera konsekvenser. Om en näringsidkare vill etablera sig i en kommun och ledtiderna ser ut som de gör blir det kostsamt, framhåller han. Inte bara för näringsidkaren själv, utan också för kommunen.

– Titta på Varamon nu där vi har tomställda ytor, för att domstolarna tar sådan tid. Det är ett jätteproblem.

Oppositionsråd Elias Georges (S) tror att de långa väntetiderna främst är en fråga om resurser hos domstolarna. Att överklaga är en demokratisk rättighet, framhåller han, men ledtiderna bör samtidigt kortas ner.

undefined
Elias Georges (S), oppositionsråd, lyfter att det är en demokratisk rättighet att kunna överklaga. Däremot anser han att handläggningstiderna i domstolarna behöver kortas ner.

Att de som berörs av förändringar i detaljplaner ska få överklaga detaljplaner håller Mark Henriksson med om, men M anser samtidigt att det bör utredas vilka som i övrigt har rätt att överklaga. Han lyfter exemplet med miljörörelser. Det tog närmare två år för domstolarna att avgöra huruvida Varamons vänner skulle ha rätt att överklaga Lalandiaplanerna. I december 2020 beslutade Högsta domstolen att avslå Varamons vänners krav och först då kunde mark- och miljödomstolen börja pröva själva sakfrågan – det upphävda strandskyddet, byggnadernas höjd och risken att grannar skulle komma att störas av bland annat ökad trafik.

– Det där ser vi i hela Sverige, att det händer gång på gång på gång. Sedan vad det landar i, det kan inte jag bestämma, men man behöver titta på frågan ordentligt, säger Mark Henriksson.

undefined
Lalandia har beslutat sig för att inte etablera sig i Motala. En del i beslutet handlar om osäkerheten kring projektets framkomlighet och den långa process som varit.

Oppositionsråd Elias Georges (S) vill framöver besöka riksdagen och de berörda utskotten, för att visa på exemplet med Lalandia.

– Jag tror att det är jätteviktigt, så att vi alla kan dra lärdom. Det är våra kamrater uppe i riksdagen som tar de här besluten – inte vi.

Mark Henriksson instämmer:

– Jag tycker att det är ett bra inspel, vi behöver lyfta det här en gång till. Nu är det för sent, men det behövs en förändring.

– Och det kan hjälpa framtida projekt, fastslår Elias Georges.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!