Efter flera politiska turer: Så blir färdtjänsttaxan

Det kunde slutat med att Motalas nya färdtjänsttaxa ogiltigförklaras. Men i sista instans kom S och MP med ett nytt förslag. Så här blir den nya taxan.

För att färdtjänsten ska fungera är det viktigt att resurserna fördelas på ett rimligt sätt, skriver enhetschefen för samhällsbetalda resor på samhällsbyggnadskontoret.

För att färdtjänsten ska fungera är det viktigt att resurserna fördelas på ett rimligt sätt, skriver enhetschefen för samhällsbetalda resor på samhällsbyggnadskontoret.

Foto: Mikael Svensson

Motala2021-06-09 06:00

Regionen sköter färdtjänsten på uppdrag av flera av länets kommuner, däribland Motala. Efter en ny upphandling som skulle förbättra arbetsförhållandena för chaufförerna fick kommunerna möjlighet att själva sätta taxan då kostnaderna för resorna gått upp. I socialnämnden fick Alliansen igenom sitt förslag. Det innebar en ny indelning med två istället för fyra zoner och en höjning av priset till 26 kronor respektive 52 kronor beroende på resans längd.

I kommunstyrelsen presenterade S och MP en ny idé. De ville behålla fyra zoner och dagen prissättning från 18 kronor och uppåt. V och SD gick på deras linje, men diskussion uppstod snabbt om förslaget ens var möjligt.

– Kommundirektören har kollat upp det med regionen och de har meddelat att om vi skulle gå vidare med fyra zoner istället så skulle de tolka det som ett icke-beslut och sätta taxan till 35 respektive 50 kronor, säger oppositionsråd Elias Georges (S).

När frågan skulle avgöras i fullmäktige valde S och MP därför att lansera ytterligare ett förslag. Två zoner men med ett pris på 18,20 kronor respektive 36 kronor utifrån resans längd.

– Regionens förslag skulle innebära en 100-procentig ökning för resenärerna sett till hela året och Alliansens en 50-procentig. Vi tycker att det är fel. Det är diskriminerande att vi som är friska ska kunna få en subventionerad taxa, men att de som redan har det tufft ska betala mycket mer, säger Elias Georges.

V och SD valde att ge dem sitt stöd. Alliansen gick inte emot, men valde att lämna in en protokollanteckning om en utvärdering om ett halvår.

– Färdtjänsten har blivit dyrare för kommunerna. Det är därför som frågan kommit upp att kommunerna skulle kunna få vara med och påverka själva, säger kommunalråd Annelie Almérus (M) och fortsätter:

– Man kan inte jämföra färdtjänsten med vanlig kollektivtrafik. Särskilt nu när det varit pandemi och man inte kan samåka har det varit mer som taxi.

Ser du några problem med att taxan nu inte höjs?

– Det här kommer ju att drabba socialnämnden som redan har underskott. Vi vill ha en utvärdering, men då ska man också titta på hur det påverkat resenärerna att bara ha två zoner, säger Annelie Almérus.

Elias Georges är i alla fall nöjd:

– Det har inte blivit så ofta som vi får igenom våra förslag, men det här hjälper utsatta grupper. Jag är glad att vi ska ha ett jämlikt och rättvist system.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!