– Vi ringer aldrig någonsin och uppmanar att man ska identifiera sig via bank-id och vi ser ingen hint om att det varit några intrång eller något sådant. Här har man lyckats, på något vis, identifiera och ibland kanske bara chansat och sagt att man är personal från oss, säger Bergvich.
Hon berättar att verksamheten i Motala haft kontakt med en patient, som utsatts för samtal, och velat dubbelkolla för att hen känt sig misstänksam och tänkt "är det här verkligen rätt?".
Hur jobbar ni när ni tar kontakt med era patienter?
– Normalt är att patienterna initialt ringer till oss. Men om vi ringer är det i princip alltid ett växelnummer. Vi presenterar oss och berättar vad som är vårt ärende.
Har inte ni skyddat nummer?
– Det kan vara vissa linjer. Men vi håller på att se över allt det här för att kunna säkerställa att vi är enhetliga. Om vi har någon lucka som försvårar för våra patienter att förstå att det är vi som ringer.
Verksamhetschefen berättar att hon även stämt av med övriga Capio-kollegor i länet att om någon ringer från vårdgivaren, vilken verksamhet det än är, så uppger man aldrig att patienten ska identifiera sig via dosa eller bank-id. Likaså förs en dialog om det som hänt med Region Östergötland.
Har du under din tid som chef i Motala upplevt liknande fall?
– Det har inte kommit till min kännedom tidigare alls. Det här verkar vara någonting nu.
Enligt Helén Bergvich har verksamheten nu gått ut med en varning till alla patienter via hemsidan. Hon säger också att det går bra att höra av sig ifall man skulle bli uppringd av någon där man är tveksam till om det rör sjukvård.