Förslaget som låg för beslut under måndagens kommunfullmäktigesammanträde var att anta hyresmodellen för äldreboenden, men att avvakta med gruppbostäder enligt LSS och SoL.
Samverkan för Motala, bestående av M, KD och SD med stöd av L, ställde sig positiva till förslaget. Det gjorde även C, som dock undrade varför konsultkostnaderna för framtagandet av modellen blivit 1,2 miljoner i stället för planerade 700 000 kronor.
Charlotte Widegren (M), socialnämndens ordförande, konstaterade att konsulter är dyra och att det är svårt att i en kommun besitta den kompetensen. Att kostnaderna blivit dyrare än först tänkt beror på att det saknades uppgifter i kommunen vilket gav konsulten mer arbete, menade hon.
– Det här kan ge oss ökade intäkter på 5-6 miljoner per år i många år framåt och konsulten kostar 1,2 miljoner. Den här åtgärden kanske ändå är en form av nyttorealisering? Och en form av ordning och reda, om inte annat, sade hon.
S, V och MP ställde sig inte bakom antagandet av hyresmodellen. Renée Georgio (S), andre vice ordförande i socialnämnden, lyfte att partiet vill ha en tydligare bild av hur hyresmodellen påverkar de som bor på kommunens äldreboenden. Hon förklarade att berörda föreningar uttryckt en oro för konsekvenserna som modellen kan få. Oron handlar om risken att berörda personer kan behöva försörjningsstöd.
Charlotte Widegren i sin tur framhöll att ingen hyra i kommunens äldreboenden kommer att ligga högre än bostadstilläggets tak på 7 500 kronor.
– Den enda som kommer kosta mer är en enstaka dubblett, men där är man två som betalar hyra, sade hon.
S ansåg ändå att hyresmodellen är för otydlig och valde därför att yrka avslag. De framhöll att man också saknar en risk- och konsekvensanalys.
Elias Hallén (MP) lyfte liksom S att hyresmodellen är ett komplext och svårt dokument.
– Vi är lekmän som fattar stora beslut. Jag är inte redo att fatta det beslutet. Än, åtminstone, för det ska räcka under lång tid, sade han och instämde i Renée Georgios förslag om att avslå hyresmodellen.
Mark Henriksson (M) lyfte att frågan har hanterats länge och att frågorna som lyftes under måndagen borde ha kommit upp tidigare. Det påståendet ifrågasatte Renée Georgio.
– Vi fick modellen presenterad för oss i januari och därefter tog vi beslut i socialnämnden. Den åkte direkt upp i kommunfullmäktige sedan. Jag tycker inte att det är att vara väl förberedd eller lång tid, sade hon.
Seija Kuutti (S) menade att hur mycket information man fått beror på i vilka instanser som respektive politiker sitter i.
– Det måste få ta den tid som behövs för att få underlag, sade hon som svar på kritiken om att frågan beretts tidigare.
När debatten nådde sitt slut var det dags för politikerna att fatta beslut. Två förslag fanns: att godkänna hyressättningsmodellen för boendena inom äldreomsorgen eller ett förslag om att avslå hyresmodellen.
Beslutet blev att anta modellen för äldreboenden, precis som Samverkan för Motala önskade. Förslaget gick igenom utan omröstning, även om man inte var överens med oppositionen. MP, S och V reserverade sig.
S lyfte att de ändå vill ha en risk- och konsekvensanalys. C önskade också att få en uppföljning av effekterna av modellen. Vad gäller C:s önskemål röstade den styrande koalitionen för avslag och oppositionen för utvärdering. Beskedet blev slutligen att det inte blir någon ekonomisk uppföljning.
De nya hyrorna ska, när de förhandlats fram av hyresgästföreningen, fasas in under tre år.