Anders Donlau berättar öppet och hjärtligt om att han börjat se andra värden i livet än att ägna den största tiden av den vakna delen av dygnet åt att leda AB Göta kanalbolag med alla dess verksamheter.
– Jag tror inte folk i allmänhet förstår hur omfattande det här bolaget är. Förutom kärnverksamheten med kanaltrafiken och alla båtar äger vi betydande skogsarealer. Dessutom ska vi bedriva ett nära samarbete med drygt 100 entreprenörer som har sin utkomst utmed kanalen i våra fastigheter. Det är hotell, restauranger, vandrarhem, cykeluthyrare, souvenirbutiker och andra affärer som tillsammans omsätter en halv miljard kronor varje år. Uppdraget som vi har omfattar alltså mycket mer än att enbart förvalta och utveckla Göta kanal.
Det var i juni 2008 som Anders Donlau tillträdde som vd.
Han handplockades till uppdraget efter en kortare sejour som vd för Stjärnägg.
Dessförinnan var han marknadschef på Corren och vd på Corren distribution AB.
– Jag blev uppriktigt sagt väldigt förvånad när jag blev uppringd av den person på rekryteringsföretaget som skötte det hela. Jag tyckte inte att jag var rätt person för jobbet, men när jag satte mig ned och lyssnade på hur kanalbolagets styrelse resonerade kring tillsättningen ändrade jag uppfattning.
– Man efterlyste en person som ville fokusera på kärnverksamheten och som hade ambitionen att säkerställa Göta kanals framtida utveckling. Den beskrivningen lockade mig och så här efteråt måste jag erkänna att jag aldrig ångrat mig. Efter snart nio år är det ganska enkelt för mig att säga att det är det bästa jobbet som jag någonsin haft. Det har varit en förmån att ha fått vara med om den här resan.
Men allting har inte varit en klang- och jubelfest.
Det har stormat där uppe på toppen också.
Som när det för snart ett år sedan avslöjades att Göta kanals besökscentrum skulle förläggas i Berg.
Beskedet ledde till en debatt i Motala som snabbt accelererade och till slut mer liknade en häxjakt på Anders Donlau och hans familj.
– Jag fick ta emot olika typer av hot, ett av dem var riktade mot mig personligen som ett dödshot och det var förstås mycket obehagligt, men jag har aldrig varit rädd för att fatta beslut som varit till gagn för bolagets bästa. Det är sådant som kommer med uppdraget som vd.
Anders Donlau vill egentligen lägga allting av detta åt sidan, men medger samtidigt han att inte har något emot konflikter i mindre portioner.
– Det kan komma något väldigt bra ur den typen av situationer, men som sagt, jag föredrar att blicka framåt och att jag slutar som vd har absolut inget med förra sommarens turbulens att göra. Jag är mycket stolt över det som jag och mina medarbetare åstadkommit genom de år som jag haft den här tjänsten och jag lämnar absolut inte kanalbolaget som en bitter person. Jag säger det igen, det är det bästa jobbet som jag någonsin haft.
Donlau är särskilt stolt över det framtida arbetet med Göta kanal där landets största kulturhistoriska byggnadsverk ska bevaras för framtida generationer.
Investeringen landar på 500 miljoner kronor och projektet är beräknat att pågå mellan 2016 och 2020.
– Om staten inte beslutat om den här satsningen hade det förmodligen varit slutet för kanalen. Det känns oerhört bra att få vara med av uppstarten på det här och även lämna över ansvaret till min efterträdare.