Strax före jul hölls ett digitalt fullmäktigemöte i Luleå kommun. Men hela mötet överklagades till förvaltningsrätten eftersom man ifrågasatte om det skett på rätt sätt. Domstolen konstaterade att det är tillåter att ha sammanträden på distans, men då måste alla deltagare kunna se och höra varandra i realtid. Eftersom politikerna som satt hemma inte kunde se alla i salen och eftersom bilduppkopplingen slutade fungera för en deltagare anser dock förvaltningsrätten att mötet inte skett på ett lagligt sätt och upphäver besluten som togs där.
Den 8 februari ska Motala ha det som ordförande Nils-Ingvar Graan (KD) kallar "Kommunfullmäktige digital". Det innebär att samtliga ledamöter förutom presidiet och justerare ska vara med på länk. Men Graan oroar sig inte över att få samma problem som i Luleå.
– Vi som är på plats ska sitta i ks-salen i kommunhuset. Vi erbjuder också de ledamöter som tycker att de har dålig uppkoppling att sitta i rum i kommunhuset, säger han.
I december genomfördes ett testmöte med gruppledarna och sedan dess har partierna uppmanats att öva med sina ledamöter så att man ska klara av den digitala mötestekniken.
– Vi har också kallat in ledamöterna innan mötet så att vi ska få tid att gå igenom allting, kolla så att de kan räcka upp handen och begära ordet, säger Nils-Ingvar Graan.
Luleås möte ogiltigförklarades för att alla inte kunde se och höra varandra, kommer alla kunna göra det på ert möte?
– Ja. Man kan inte se alla samtidigt, men då får man bläddra bland deltagarna. Det är ju likadant i fullmäktigesalen. Sitter man längst fram måste man vrida på sig för att kunna se dem som sitter bakom, säger Nils-Ingvar Graan.
Skulle någon ha problem med kameran eller inte ha den igång menar han att det räknas som frånvaro.
Att allmänheten ska ha tillgång till mötet löser man genom webbsändning, men också att man kan komma ner till kommunhuset och se mötet på skärm där.
– Vill man se vad som händer i salen kan man titta in för dörren är öppen. Men vi vill inte ha fler i rummet, säger Nils-Ingvar Graan.
Frågan om Luleå ska nu prövas i kammarrätten. Att vänta på ett utslag därifrån går inte. I Motala kortade man ner novembermötet, ställde in decembermötet och hade inget i januari. Därmed finns en rad frågor som nu måste behandlas.
– Vi kan inte skjuta på det hur länge som helst, säger Nils-Ingvar Graan.