Djurkliniken tar emot fler sjuka djur

Motala Djurklinik växer och kan nu ta emot fler patienter. Detta tack vare en ombyggnad, som gett ytterligare undersökningsrum. Dessutom har man gjort en personalförstärkning.

Senast anställd på Motala Djurklinik; legitimerade djusjukskötaren Josefine Damberg.

Senast anställd på Motala Djurklinik; legitimerade djusjukskötaren Josefine Damberg.

Foto: Anders Törnström

Motala2017-11-01 09:58

Motala Djurklinik växer och har även en nyhet i form av ultraljudsutrustning.

Det är ingen självklarhet att veterinärer har sånt, berättar veterinär Caroline William. Man har också kompetent personal att sköta apparaturen.

– Veterinär Johanna Appelgren är den som är experten. Vi kan nu ställa säkrare diagnoser och på så sätt erbjuda bättre vård.

Ultraljud används för att exempelvis hos hundar kontrollera dräktighet, vid livmodersinflammationer och om det förekommer problem i buken över huvudtaget. Caroline William berättar också att man utbildningsmässigt utvecklat sig:

– Vi har varit på kurser för att utbilda oss inom tandvård. Det är många hundar som har problem med tänderna och symptomen vid tandvärk kan vara väldigt diffus. Vi får nu en bättre kompetens inom detta område i och med kurserna.

– Att lära sig arbeta med ultraljud är en av de svåraste sakerna man kan lära sig inom veterinärmedicin, berätta veterinär Johanna Appelgren.

– Det är väldigt roligt att arbeta med det här och så är det efterfrågat från patienthåll. Till exempel är det för en del raser vanligt med kejsarsnitt och då är ultraljud ett bra hjälpmedel för att konstatera hur valparna mår.

Nyast på kliniken är Josefine Damberg. Hon tituleras legitimerad djursjukskötare.

– Enklaste förklaringen är att jag är sjuksköterska och djurvårdare är som undersköterskor. Utbildningen är på tre år och jag gick den på SLU - Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Josefine är född och uppvuxen i Godegård. Hon beskriver sig själv som en riktig hästtjej och har haft egen häst sedan hon var i treårsåldern. Hon har under sin ponnytid tävlat i hoppning på hög nivå.

– Ända sedan jag var liten ville jag arbeta med djur. Jag gillar den här omvårdnadsbiten som djursjukskötare har. Jag har varit här på kliniken sedan i somras och trivs jättebra. Det här är ju en mindre arbetsplats så man får vara med överallt.

Vad är det ovanligaste djur du har tagit hand om här?

– Det har väl varit någon fågel, en undulat. Eller reptil. Ibland kommer det sådana.

För dagen får Caroline William ta sig an just en undulat som skadat sig i benet. Det är ägaren Ida Flänsberg som kommit in med undulaten Elsa. Hon varnar Caroline för att Elsa är lite ilsken av sig och det visar sig vara helt riktig då den lilla fågeln ger Caroline ett par ordentliga nyp med näbben innan veterinären kan konstatera att det inte är någon större fara med Elsas ben.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om