"Det var som en befrielse"

De kastades ut ur maktens korridorer, men Vänsterpartiet är mest lättade över att äntligen kunna driva sin egen politik. Kalabaliken kring det demokratiska läget i kommunen tar de med ro.

Utkastade. Mikael Sääf, Joakim Höglund och de andra V-politikerna är inte längre en del av Solidariskt Motala.

Utkastade. Mikael Sääf, Joakim Höglund och de andra V-politikerna är inte längre en del av Solidariskt Motala.

Foto: Lina Handberg

Motala2017-02-08 16:00

Det har gnisslat en längre tid mellan partierna i Solidariskt Motala. Vad som gnisslat mest är man, i alla fall offentligt, oense om. I ett pressmeddelande direkt efter uppbrottet talar V om att S haft alltför långt gångna krav på vilka politiker som de ska ha som representanter. Något sådant förnekar S. Nu talar V om att det framför allt är sakfrågor om främst privatiseringar som varit stötestenen. Det förnekar S. Socialdemokraterna talar istället om samarbetssvårigheter rent generellt.

– Jag har suttit och pratat med dem bara dagarna innan det här hände. Det var väl inte helt bra efteråt, men jag trodde att vi hade rett ut läget. Så var det tydligen inte, säger V-ordföranden Mikael Sääf.

LÄS MER: S och MP bryter med V

En timme innan pressmeddelandet om skilsmässan ringer en S-företrädare till honom och berättar att samarbetet istället upphört. Mikael Sääf har svårt att beskriva sina känslor i det läget, men efter en stund säger han:

– Det var som en befrielse.

– Ja, det är en lättnad för nu kan vi driva vår politik, tillägger partikollegan Joakim Höglund.

Partiets bild av läget i majoriteten är att S gått åt höger, velat få in mer privata alternativ och därför inte velat lyssna på deras protester mot vinster i välfärden. Efter att S i månader ska ha fört samtal med privata vårdföretag utan vänsterns kännedom och sedan vägrar lämna besked om hur de ställer sig till fler privata äldreboenden fick Vänsterpartiet nog.

– Vi skrev ett brev till dem om att vi inte tyckte att de lyssnar på oss. Det tog skruv, men på fel sätt, säger Mikael Sääf.

– Men till slut är det nog. Vi har ju i ett års tid försökt, tillägger Joakim Höglund.

LÄS MER: Oklart vad politiska sprickan innebär

Sedan uppbrottet har det rått febril aktivitet för att försöka reda ut hur S och MP ska styra kommunen i minoritet. Värst anser man att läget är i nämnderna där SD får utslagsröst. Därför vill resterna av Solidariskt Motala nu göra om antalet ledamöter i nämnderna och välja om alla kandidater.

– Vi förstår inte varför. Det här är ju en storm i ett vattenglas. Vi har kommit överens om en politik i Solidariskt Motala och den står vi fortfarande bakom så om bara S står kvar vid den så kommer vi att vara överens. Och om de byter riktning och går mot vad vi kommit överens om så kan de ju få stöd av Alliansen istället, säger Joakim Höglund.

LÄS MER: V om sprickan: "Varit turbulent"

De har därför inga planer på att släppa mandaten i nämnderna som de fått av S. Men de tycker heller inte att hela nämndstrukturen behöver göras om.

– Så länge S inte byter politik så har de vårt stöd. Det blir ju ett demokratiskt underskott att minska nämnderna för att de ska få ha kvar makten. Vi vill driva vår politik inte fokusera på att sitta vid makten, säger Joakim Höglund och fortsätter:

– I fullmäktige kommer S och MP även i fortsättningen ha majoritet med stöd av V. Om nämndstrukturen görs om så vi inte längre har inflytande så skulle detta enbart gynna borgarna.

Själva lovar de dyrt och heligt att inte alliera sig med Alliansen. Men i enskilda sakfrågor är de beredda att byta sida för att få igenom sin vilja. Kvinnojouren är en sådan fråga där de och de borgerliga är överens om ökat stöd.

– Och så finns det ju frågor där vi haft en avvikande åsikt men där vi lagt oss för att inte kriga för mycket. Vissa byggnationer till exempel, säger Mikael Sääf som dock inte vill gå in på vilka projekt det konkret handlar om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!