"Det var dans och glädje i Folkets park"

"Förr såg man fram emot festligheterna på Folkets park. I dag finns inte den entusiasmen kvar."

Motala kommun förvaltar parken och hyr ut den till ideella verksamheter vid stora arrangemang.

Motala kommun förvaltar parken och hyr ut den till ideella verksamheter vid stora arrangemang.

Foto: Susanna Ali

Motala2016-09-10 20:00

Det säger Iréne Carlsson, erfaren parkkännare från Motala. Hon bjuder in oss hem till sig och visar oss bilder av fina minnen om en idyllisk park som hon beskriver en gång i tiden var omgärdad av gröna träd, buskar och stor glädje.

– Förr hade vi två dansbanor, en för gammal traditionell dans och en för modern dans. Många besökare kom till parken, unga, gamla och barnfamiljer för att lära sig gammaldansen.

Iréne minns när hon spenderade många dagar och kvällar tillsammans med sina föräldrar på parken. Hon säger att alla som jobbade i parken gjorde det ideellt och de arbetade med själen för att det hela skulle funka.

– Min pappa Sven Henriksson började jobba i parken 1947 i nöjeshallen. Min mamma jobbade i köket. Det serverades kaffe, korv och popcorn.  Det var så enkelt då. Jag minns en rolig och fin tid fullspäckad med stora kända artister och dansband som Matz Bladhs, Fernandoz, Lasse Stefanz, Flamingokvintetten och många fler.

Iréne beskriver kvällar med mycket publik i Mariebergs park.

– Busslaster kom med besökare från hela landet. Köerna var så långa när entrén öppnade.

När parken fyllde 90 år 1995, hade den ett stort jubileumsfirande. På Motala Vadstena tidning stod det då att läsa "Det är inte alls fräckt att påstå att Motalaparken är en mycket aktiv och alert 90-åring som bjuder på en mycket omfattande verksamhet. Med viss stolthet kan också framhållas att Motalaparken just nu är landets mest publikdragande folkpark."

Men parken såldes och privata aktörer tog över arrangemangen. Parken byggdes om och portar revs. Den fick en restaurangaktigt utseende som inte föll i folkets smak. Iréne säger att det kom att bli parkens nedgång.

21 år senare är parken i Marieberg nästan förfallen. Folk kommer inte längre hit som de gjorde förr. Motala kommun, som numera förvaltar Folkets Park, hyr ut den till ideella verksamheter.

Vad orsakade förfallet?

– Alkoholen. Öl kom in i parken och bråk urartade. Polisingripanden blev mycket vanliga. Ryktet spreds om en bråkfylld park. Barnfamiljer och dansfolket svek. De som en gång var trogna besökare fick bege sig till andra folkparker istället. Dansarna försvann och den fina parken blev inte sig lik igen. Det gamla ryktet om stökig park lever kvar än, säger Iréne.

Iréne hör ofta folk klaga på att det inte anordnas något kulturellt i kommunen.

– Visserligen arrangeras aktiviteter på Folkets park i dag men för att behålla nöjesplatsen och uppmärksamma den mer måste det finnas publik. Bara då kan verksamheterna gå runt. Men tyvärr har Motalaborna glömt bort den.

Hon är dock förhoppningsfull. Iréne är aktiv politiker i kommunen och parken kommer ofta på tal när det gäller kulturevenemang.

– Jag jobbar för att få tillbaka minigolfbanan, barnaktiviteterna och midsommarfirandet i Folkets park.

Iréne Carlsson tror utan tvivel på att parken kan leverera en kulturrik vardag för båda stora och små.

– En folkpark ska vara människors samlingsplats i glädje. Vill Motalaborna roa sig med varandra? Då föreslår jag att de kommer Folkets park och skapa en trevlig mötesplats för alla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!