Det lägger vi helst i påskägget

Aldrig förr har vi ätit så mycket godis som nu. Lagom till påsk ökar konsumtionen ytterligare men i Östenssons butik vid verkstan är det i första hand inte påskmotiven som fyller upp godisäggen.

Vad väljer du att lägga i ditt påskägg?

Vad väljer du att lägga i ditt påskägg?

Foto: Rita Furbring

Motala2016-03-24 17:30

Enligt butikschef Kristoffer Renström har försäljningen av godis i papper ökat markant. Utöver det ligger skumsvampar, zoo-godis, brio och center på topplistan.

Själv äter han helst vaniljtoppar...

Svenskens godiskonsumtion har nästan tredubblats sedan 1960-talet. Enligt Jordbruksverket äter vi mellan 16-17 kilo per år och person. Jämför det med att stoppa i dig en hel kalkontupp (den väger 17 kilo när den är färdig för slakt).

– Jag är inte förvånad över siffrorna om man köper hem lite godis varje helg, då blir det mycket. Men själv kommer jag inte upp i 17 kilo, säger Kristoffer Renström och ler.

Lina Enstedt ska köpa godis till barnens påskägg. Det blir i första hand gröna grodor, choklad och halsband. Påskmotiv som ägg i olika varianter är hon helst utan.

– Jag är uppväxt 20 meter från Cloetta. Jag och min syster gick dit som påskkärringar i flera år. Det var bättre än att springa runt och tjata. Jag minns hur det luktade ägg runt hela fabriken, säger hon.

Björn Rosén är inte så förtjust i godis, möjligen vingummi, ändå har han just skopat ner en större mängd i en påse.

– Jag fick ett sms från min fru som ville att jag skulle handla hem eftersom vi får besök, säger han.

Men några påskägg blir det inte till barnen i år eftersom de inte vill ha det.

– Min yngste son vill ha jordnötsringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om