En av dessa boende är Olof Palmqvist, 79 år. Han har dessutom ett ganska långt perspektiv på trafiken utanför sitt hus då han är född och uppvuxen på platsen.
– Ja, det här är mitt föräldrahem men jag har varit härifrån i några år men har flyttat tillbaka och bott här sedan 1 december 1985.
Olof har märkt att mängden trafik har ökat med åren i och med den ökade pendlingen till och från Linköping. Trafikintensiteten på morgnar och kvällar är hög.
– Det finns ingen som håller 40 km/h då. Om det är någon som håller 40 så blir den omkörd. Om du börjar omkörningen här så har du en kurva där borta, säger Olof och pekar åt Fornåsahållet till och understryker med exemplet hur många chansar i trafiken för att komma fram lite fortare.
Pratar ni boende med varandra om trafiksituationen här på vägen?
– O ja. Det har vi talat mycket om. Pendlingen till Linköping, det är ju många som jobbar där och på kvällen ska de tillbaka igen.
Hur många är det som respekterar 40-skyltarna?
– Det är inte många procent. Det går bra mycket fortare än 40, det kan jag tala om.
Har ni kontaktat polisen om det här?
– Nej det har vi inte. Jo förresten så har en granne har varit i kontakt med Trafikverket och polisen om att placera en permanent fartkamera här. Men det gick inte alls. Det var tydligen större chans att få sju rätt på lotto.
Brukar polisen ha några kontroller här på 40-sträckan?
– Min granne berättade för mig att det var säkert ett och ett halvt år sedan polisen hade en kontroll här. För två eller tre år sedan tog de en som höll 120 km/h här. Men det är ju ett extremfall. Problemet är också att bilisterna varnar varandra när det väl är en fartkontroll. Så det är lite som att slösa krut på döda hökar.
Ni skulle alltså vilja ha fler kontroller här på vägen?
– Tätare kontroller eller som sagt, en permanent fartkamera. Eller varför inte ställa dit en tillfällig, portabel fartkamera här. En släpkärra med en kamera på. Alla som bor här är ju mer eller mindre irriterade på att de kör för fort. Något måste göras innan det händer något.
Per Lange är kommissarie och jobbar med trafikfrågor, placerad i Nyköping och i polisregion öst. Han berättar om de så kallade ATK-vagnarna (Automatisk Trafiksäkerhetskontroll).
– Trafikverket har byggt ihop de här kärrorna, men de har lämnat dem till polisen så det är vi som skjutsar omkring dem. Vi har två stycken sådana i regionen. Östergötland delar en kärra med Jönköpings län. Så det är inte så tätt mellan gångerna som den kan komma ut, det ska man ha klart för sig. Behovet är större än de fåtal kärror som finns. Det finns femton i Sverige, varav tretton fortfarande fungerar. En översyn är på gång, om det ska bli flera eller att man ska förnya de här.
Skulle det vara möjligt att ställa en sådan här kärra på ett ställe som Linköpingsvägens 40-sträcka?
– Absolut. Det är så vi använder de här kärrorna i mångt och mycket. Men det finns ju som sagt bara två kärror. I princip är de fullbokade hela tiden. Enligt avtalet med Trafikverket så ska de här köras 40 timmar i månaden, vilket inte är speciellt mycket. Men det kan vara jämt göra att få ut dessa 40 timmarna med den personalstat vi har och det ska vara en som är utbildad på den och så ska den personen ha tid. Det är inte så lätt alltid men det brukar funka.