Att stärka intresset för teknik och matematik är ett av skälen till medverkan.
– Eleverna får ordentliga utmaningar och möjligheter att utvecklas. Det kräver väldigt mycket av dem och passar inte alla, säger läraren Jonas Elf.
Eleverna, som går i årskurserna åtta och nio, har jobbat gruppvis med sina projekt och de har inte bara tagit fram egna konstruktioner och programvaror utan har också fått jobba med projektlösningar för verkliga problem.
– Det är kul och utmanande att få lära sig mycket om olika områden, säger Nauzika Kasza Rånby som var med redan förra året.
Simon Nilson framhåller att det varit sporrande att försöka reda ut olika problem, tillsammans med andra.
I år var temat i tävlingen transport, gods och varor, och logistik. Eleverna har övervägande arbetat med sina projekt efter skolans slut och totalt handlar det om cirka 200 timmar.
Att ställas inför problem som genom hårt arbete går att lösa, stärker eleverna, menar Jonas Elf. Allas insatser värderas lika.
– Utan ett fungerande samarbete går det inte, säger han.
I mitten på november var eleverna i Skövde och tävlade mot andra svenska lag. Alla deltagande länder har sina egna regionala tävlingar. De två Motalagrupperna tävlade i fyra kategorier och båda hamnade, totalt sett, i topp tre.
I robotkörningen kunde de särskilt jämföra sig med andra skandinaviska länder, enligt Elf.
– Det var väldigt roligt att vi kom så högt upp. Det var väldigt bra gjort, konstaterar eleven Moa Brask.