Kunskapsskolan vill utöka i Motala

Mindre än ett år efter att de öppnade vill Kunskapsskolan utöka sin verksamhet i Motala. Kommunen ser både för- och nackdelar med det.

Kunskapsskolan Motala vill utöka verksamheten till att även omfatta årskurs 1-3, förskoleklass samt fritidshem.

Kunskapsskolan Motala vill utöka verksamheten till att även omfatta årskurs 1-3, förskoleklass samt fritidshem.

Foto: Thomas Augustsson

Motala2024-05-16 09:00

Kunskapsskolan startade hösten 2023 undervisning för elever i årskurs 4-9. Nu har de ansökt hos Skolinspektionen om att få utöka verksamheten med förskoleklass, grundskola årskurs 1-3 samt fritidshem. Innan Skolinspektionen tar beslut har Motala kommun fått yttra sig om vilka konsekvenser det skulle kunna få för kommunens grundskolor. 

Bildningsförvaltningens svar är att Kunskapsskolan önskade utökning kan få både negativa och positiva konsekvenser. De lyfter att kommunens kostnader på kort sikt sannolikt skulle öka. Men också att det skulle underlätta för planering och dimensionering av kommunens skolor. 

Bildningsnämnden tog på sitt senaste sammanträde beslut om att godkänna yttrandet. Men eniga om att en utökning av Kunskapsskolans verksamhet är bra för Motala är de inte. 

– Vi har inte uttalat oss om vad vi tycker Skolinspektionen ska fatta för beslut. Det är inte vår sak att göra utan det ligger i Skolinspektionens händer att säga ja eller nej. Men vi vet att vi har olika åsikter, säger bildningsnämndens ordförande Lotta Lexén (M). 

Hon menade att Moderaterna inte kan se någon fara för att en utökning av Kunskapsskolan, ihop med ett förväntat minskat elevunderlag på sikt, skulle kunna leda till att kommunen får tomma skollokaler.

– Det är det vi har en skolomställning kring just nu. Vare sig med eller utan Kunskapsskolan så har vi en demografisk förändring. Att barnen går på den här skolan redan från förskoleklass underlättar ju vår planering. Vi behöver ändå gå ur dåliga lokaler och göra den här lokalomställningen som vi har påbörjat. Så det här blir en naturlig pusselbit i den processen, säger Lotta Lexén.

Socialdemokraterna höll nu med förvaltningen i deras yttrande men framför allt vill de att Skolinspektionen ska beakta de faror de ser med en utökning av Kunskapsskolan.

– Vi ser att vi är inne i en stor omställning som vi inte sett effekten av fullt ut än. Sen ser vi att det blir dyrare för kommunen när vi redan är i en tuff ekonomisk situation. Det blir ytterligare en aktör som vi ska konkurrera med om utbildad personal, säger Helen Isaksson (S) och fortsätter med att de ser risker med ökad skolsegregation:

– Vi ser att föräldrar från segregerade områden inte väljer friskolor.

Lotta Lexén replikerar:

– Kunskapsskolan idag är inte en del av en skolsegration. Tvärtom så är de mitt i mitten. Så i det här fallet ser vi inte att Kunskapsskolan idag bidrar till en ökat skolsegration, säger hon.

Markus Brunfelt, grundskolechef på Kunskapsskolan, säger att han har förståelse för kritiken och berättar vidare att han har hört den tidigare. Han menar att det snarare är en bostadsfråga. 

 – Jag förstår kritiken såklart. Vi strävar efter att ha legitimerade lärare på alla positioner. Det som vi rekryterat nu är Motala med omnejd. Vi fyller på där vi har vakanta tjänster men det är klart att vi har legitimerade lärare. När vi startade hade vi ett stort intresse från personer, säger han och fortsätter: 

– Segregationen har varit en fråga i alla tider egentligen. Som alla vet är det egentligen bostadssegregationen som är den stora delen där man bor. Alla elever är välkomna till oss, var de än bor, säger grundskolechefen Markus Brunfelt.                                          

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!