Dan Carlsson, som trots namnet inte är släkt med chefen, gör sig klar att klättra upp på taket. Först har han monterat fästpunkter för säkerhetslinan.
Uppgiften är att tvätta taket från mossor, lavar och smuts. Det görs från mars till och med maj, med dieseldrivna högtrycksaggregat som spolar kallvatten utan kemikalier, med ett tryck på 400 bar (ett agg-regat för hemmabruk är på cirka 100 bar). Det är ett nödvändigt underhåll: När ett tak legat i några år kommer mossan och blir med tiden till en våt svamp på betongpannorna, som fryser på vintern och spränger hål i taket. På sikt kan det skada hela huset.
Senare, när solen förhoppningsvis strålar från en klar sommarhimmel, ska Dan och Rickard måla betongpannorna med acrylfärg. Hela arbetsinsatsen för en villa är alltså två dagar, och då är förberedelser och efterstädning också inräknad.
Rena Tak har funnits i fem år och har vid det här laget tvättat och målat cirka 90 000 kvadratmeter bostadsrätts- och villatak, i Östergötland, Närke och Mälardalen. Rickard Carlsson berättar hur det började:
– Jag satt på bussen en vinterdag 2010 och tittade ut på de snöfyllda taken. Då kom idén till en snöspade för tak och jag började konstruera. Men det tog tid och hann bli vår. Spaden fick stanna vid en prototyp när jag hade upptäckt all smuts på taken under snön. Då blev det takrengöring i stället.
I dag finns Rena Tak i Motala och Örebro. Rickard och Dan samt en regionansvarig i Örebro är staben, som ut-ökas under högsäsongen.
Jobbet är inte bara att tvätta och måla. Inspektion av taket, säkerhetsförberedelser och inte minst en omfattande efterstädning ingår i uppgifterna. Det inser man när Dan uppe på taket kör i gång högtryckstvätten och en brun sörja bubblar ur stuprören.
– Vi putsar fönster och ser till att allt är som nytt efteråt, säger Rickard Carlsson.
– Det är ett tufft jobb, särskilt tvättandet blir man mör i kroppen av, säger Dan Carlsson men tillägger att det är kul, särskilt när allt är färdigt och husägaren blir positivt överraskad.
Och säkerheten är förstås viktig. Rickard och Dan är utbildade och certifierade för arbete på höga höjder. Säkerhetsselar och fästpunkter besiktigas regelbundet.
Säsongen varar till mitten av december. Och sedan?
– Då jobbar vi med utveckling av utrustning och med utbildning, förklarar Rickard Carlsson
– Sedan när det blir vår är vi redo med grejer som fungerar perfekt.