Ett gäng ungdomar går runt i svarta kläder och med olika verktyg i händerna. De har fått sitt första riktiga sommarjobb. Simon Lövgren Boman 15 år och Liam Nilsson Nybacka 14 år, är två av de elva ungdomar som ska jobba i fyra veckor på Agneshög.
– Vi hjälper till i området och ser till att det blir snyggt, säger Simon. Det är kul att aktivera sig och få göra massa olika saker.
– Vi har oljat staket, rensat och gjort i ordning i källare, säger Liam.
Vad är det bästa med att jobba i sitt eget område?
– Att man kan göra fint där man bor, säger Liam. Man vill inte att det ska ligga massa skräp överallt.
– Det är kul att göra det snyggare och finare, man ser resultatet sedan, säger Simon. I går tävlade vi om vem som kunde plocka mest fimpar, det fanns massor.
Båda tycker att det är bra med trivsel i den miljö man bor i och understryker trygghet som viktig.
– Tyvärr finns det droger här, det skulle kännas mer tryggt om de inte fanns, säger Simon.
Liam instämmer.
– Det hade känts bättre utan kriminalitet och droger.
De samtalar även om händelserna i området den senaste tiden; ett mord och en yxjakt.
– Det är lite läskigt, säger Simon. Det värsta är att man nästan har vant sig, det är inte bra.
– Det är så nära, men man blir inte så förvånad längre, säger Liam.
Händelserna har påverkat hur de får röra sig i området.
– Ja, jag får inte vara ute lika länge som tidigare. Inte heller vara iväg och bada så länge jag fick förut, säger Simon.
Båda känner att de trots de olika händelserna, trivs i området.
Simon och Liam anställdes av Emma Fransson som är fastighetsförvaltare för Neobos fastigheter på Agneshög. Hon vill jobba trygghetsskapande i området och tycker det är viktigt att ungdomarna är involverade i sitt eget bostadsområde och boendemiljö.
– Vi sökte sommarjobbare som bor i området och intresset var jättestort. Vi har fått neka en hel del. De gjorde bra ifrån sig på intervjun, det skulle varit tio men det blev elva.
Varför bara anställa ungdomar från området?
– Jag har sett barn här i området som hanterar droger och det här är mitt sätt att försöka bryta mönster. Man får en helt annan omtanke för området om man också jobbar här. Vi vill att de ska känna stolthet, att man är med och bidrar till området. Man kan också visa upp det för sina föräldrar och det blir en positiv förstärkning i flera led.
– Vi har försökt ge dessa ungdomar en första rad på sitt CV, för att de ska ha något att bygga på, många av dem kanske inte hade sökt ett sommarjobb annars.
Simon och Liam målar vidare på ett staket.
Har ni något bra tips till fastighetsägaren för trivsel och trygghet?
– Svårt, det är många som kommer hit och som inte bor här. Hade varit skönt om de som håller på med droger inte bodde här, säger Simon.
Fastighetsförvaltaren Emma Fransson är imponerad av ungdomarna som jobbar i området, men hon understryker att vissa behöver extra motivation för att jobba.
– Man måste lära sig vad ett arbete är, man ska jobba om det så är varmt, kallt eller om det regnar. Det är nu de skaffar arbetsmoralen. Många har en bra värdegrund, men man behöver också skapa motivation, hitta små morötter. När de slutar så har de fått ett uppdrag, att göra någonting för de boende här. De ska planera, leda och handla.
Det finns övervakande ögon överallt i området.
– Vi har koll på dem, vi har anställt folks barn här, därför engagerar sig människor. 477 lägenheter har nu ögonen på dem, skrattar Emma.